Opdracht aan begrafenisondernemer (bij beneficiar aanvaarden of verwerpen nalatenschap)
31 augustus 2005
Vraag nummer: 3976 (oude nummer: 6364)
Bij beneficiair aanvaarden dan wel verwerpen, wie moet dan opdracht geven?
zodat diegene niet zelfde kosten hoeft te dragen?
Is afgeven van verzekeringspapieren ook af te raden?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Wat u wilt, dat kan niet. Je kunt niet een uitvaartondernemer opdracht geven en tegelijk het voorbehoud maken dat je je niet persoonlijk aansprakelijk stelt voor de kosten, maar dat die alleen verhaald kunnen worden op de nalatenschap, met het risico dat er onvoldoende vermogen is om de rekening te betalen. Nu ja, in theorie kan het wel. Maar er zal geen enkele uitvaartondernemer zijn die dit accepteert en het risico wil lopen geen betaling te krijgen.
Beneficiair aanvaarden en verwerpen van de nalatenschaop is in de regel ook niet zo snel te regelen, dat het binnen de paar dagen kan waarbinnen iemand moet worden begraven of gecremeerd.
Wie geen risico wil lopen, moet geen opdracht geven. Zo simpel is het.
Meestal is het dan toch zo dat na het overlijden mensen na enkele dagen denken dat men het niet kan maken om niets te doen. En dat zij dan alsnog opdracht geven. Voor eigen risico.
Als niemand iets doet moet de gemeente de uitvaart regelen. Maar de gemeente mag op grond van de wet de kosten van de uitvaart helemaal verhalen op een echtgenoot, (aangetrouwde) kinderen en soms ook ouders van de overledene.
Als u kind van de overledene bent, kunt u het rechtom of linksom draaien, maar uiteindelijk draait u op voor de kosten. Of u de erfenis aanvaardt of niet, doet daar helemaal niets aan af of toe. Maakt geen verschil.
Maar als u bijvoorbeeld een broer of zus van de overledene bent, of een neef of nicht, maakt het wel verschil. De gemeente kan de kosten niet verhalen op een broer/zus, neef of nicht. Maar wel op de nalatenschap.
Als u geen erfgenaam wilt zijn, is elke handeling die gezien kan worden als het feitelijk accepteren van de erfenis, ten sterkste af te raden. Als u kind bent van de overledene, maakt het allemaal geen verschil en zou ik verzekeringspapieren afgeven. Maar niet als ik broer of zus van de overledene was. Als ik er als broer/zus niets mee te maken zou willen hebben, zou ik tegen de sociale dienst zeggen dat er verzekeringspapieren zijn, maar dat ze die zelf maar uit huis moeten halen. Als รบ iets uit het sterfhuis neemt, kunt u het verwijt krijgen begonnen te zijn met het regelen van de nalatenschap.
Voor andere aspecten van het beneficiair aanvaarden dan wel verwerpen van de erfenis verwijs ik naar de collega-rubriek Notarieel advies. Daar kunt het antwoord op uw vraag waarschijnlijk direct snel vinden.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht of problemen rond de nalatenschap e.d.; zie de toelichting bij deze rubriek.
mr W.G.H.M. van der Putten