Onterven middels en/of rekeningen
30 augustus 2009
Vraag nummer: 6825 (oude nummer: 13688)
Geachte lezer,
Zojuist het antwoord van mr W.G.H.M. van der Putten gelezen op een vraag over en/ of- rekeningen. Mij is altijd verteld dat bij en/ of- rekeningen het geld van beide rekeninghouders is, ongeacht wat ze hebben ingebracht.
Mijn probleem is als volgt:
Mijn vader is gestorven op 30 januari 2008. Hij had een vriendin met wie hij geen samenlevingscontract had. Hij heeft geen testament opgesteld. Tussen 24 december 2007 en 7 januari 2008 is zijn Betaalrekening een en/ of rekening geworden samen met zijn vriendin. Deze vriendin heeft verder geen geld ingebracht. Alleen de AOW van mijn vader werd erop gestort.
Mijn vader was ten tijde van de naamswijziging al doodziek. Zo'n 30 uur voor zijn overlijden heeft zijn vriendin 10.000 euro van deze rekening afgehaald en een maand er na nog eens 4930 euro. Dit met de smoes dat mijn vader onterecht 21.000 van hun gemeenschappelijke spaarrekening bij de ABN AMRO bank heeft afgehaald een half jaar voor zijn dood en dat hij niet meer weet waar dat geld gebleven is. Hij was toen overigens al ziek en aan huis gekluisterd. Mij lijkt dit verhaal erg onwaarschijnlijk aangezien ik mijn vader ken.
Ik ervoer mijn vader begin 2008 erg in de war. We proberen nu te achterhalen bij de huisarts of mijn vader wel toerekeningsvatbaar was op het moment dat hij het wijzigingsformulier tekende.
We hebben wel een advocaat in de arm genomen om achter de hierboven beschreven gebeurtenissen te komen, maar wanneer blijkt dat mijn vader wel toerekeningsvatbaar was, is voor hem de zaak schluss. Er kan volgens deze advocaat dan niets echt bewezen worden. Mijn vaders' vriendin heeft zeer slim gehandeld binnen de mazen van de wet.
Ik blijf echter zitten met de vraag dat het kennelijk in dit land mogelijk is een zeer ernstig zieke, al dan niet onder dwang, een handtekening te laten zetten teneinde zijn of haar Betaalrekening in een en/ of rekening om te zetten en vervolgens voor het daadwerkelijk uitblazen van de laatste adem deze rekening leeg te plunderen zodat de wettige erfgenamen het nakijken hebben.
Ik zou graag jurisprudentie willen verkrijgen, dan wel ontwikkelen, met betrekking tot het op deze wijze onterven van de kinderen van de overledene. Ik denk dat deze en/ of constructies vaker leiden tot soortgelijke praktijken.
Mijn vraag aan u is wat ik daartoe het beste zou kunnen doen wanneer blijkt dat mijn vader nog wel, medisch gezien althans, toerekeningsvatbaar was op het moment van ondertekening.
Bij voorbaat mijn heel vriendelijke dank.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Beide rekeninghouders kunnen aan het geld komen, bij een en/of rekening. Maar dat betekent niet dat het geld van beiden is.
Denkt u ook maar eens aan een alleenstaande oudere, die een kind mede-rekeninghouder maakt om diens financien eenvoudiger te kunnen afwikkelen. Dat maakt dat kind nog geen eigenaar van het geld. Dan zouden alle andere kinderen bij overlijden feitelijk onterfd zijn. Zo werkt dat gelukkig niet.
Ik zou als ik u was eerst eens als erfgenaam zo veel mogelijk bankafschriften van de afgelopen jaren bij de betreffende bank opvragen. Om het verloop van de rekening te kunnen beoordelen. Als alleen geld van uw vader op die rekening binnen kwam, is voor mij de zaak duidelijk. U hebt die gegevens als bewijs nodig.
Idem zou ik alle bankafschriften opvragen van de gemeenschappelijke spaarrekening bij de ABN AMRO bank.
Ik begrijp eerlijk gezegd het standpunt van uw advocaat niet. Als uit het verloop van de rekening blijkt dat alleen geld van uw vader op die rekening binnen kwam, gaat het eenvoudigweg om geld van vader.
Het aantonen dat uw vader niet toerekeningsvatbaar was op het moment dat hij het wijzigingsformulier tekende, lijkt mij een bijna onmogelijk zaak. Uw vader vertrouwde blijkbaar zijn vriendin; waarschijnlijk is dat alles.
21.000,- euro lijkt mij niet zomaar kwijt kunnen raken.
Ik zou als ik u was een andere advocaat in de arm nemen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Zie over onterven: