Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onrechtmatig toeeigenen van goederen / spullen na overlijden

2 maart 2012

Vraag nummer: 27652

Moeders is vorig jaar in december overleden. Zij had een vriend waarmee zij een Lat-relatie had.
Voorgeschiedenis: Door haar invaliditeit kon ze niet meer zelfstandig wonen en is toen in een verzorgingstehuis terecht gekomen. In eerste instantie was ik door haar gemachtigd om haar financiën te regelen, maar door pressie van hem op haar heeft zij hem gemachtigd. Voordat zij hem machtigde, heeft hij nog geprobeerd om d.m.v. een ING formulier in te vullen de machtiging te verkrijgen. De handtekening op het formulier kwam niet overeen met de gegevens die ING had. Hij had de handtekening van mijn moeder geprobeerd na te maken om zodoende over haar geld te kunnen beschikken. Uiteindelijk is het hem wel gelukt om haar financiën tot zich toe te trekken. Ik kon helaas niets meer doen, het was haar keuze. Tevens heeft hij, voordat zij naar het verzorgingstehuis ging, haar sieraden en nette kledingstukken meegenomen naar zijn woning. Mijn moeder en ik hebben hem een brief gestuurd om de sieraden, nette kledingstukken en haar identiteitsbewijs terug te geven. hier heeft hij geen gehoor aangegeven. Door haar overlijden is de machtiging e.d. komen te vervallen en is hij niet meer gerechtigd om over haar geld te beschikken of over de goederen/spullen.
Mijn zussen en broer hebben mij gemachtigd om de nalatenschap af te wikkelen. Tot mijn verbazing, zijn de goederen/spullen die in de verzorgingstehuis aanwezig waren, door hem weggenomen. Ik heb hem tot 2x toe een brief geschreven om de goederen, sieraden, kledingstukken, identiteitsbewijs aan mijn adres af te geven. Hij heeft beide brieven retour gezonden. Tevens zag ik op de ING afschriften, voordat zij kwam te overlijden, behoorlijk grote sommen geld eraf zijn gehaald en waarschijnlijk (denk wel zeker) op het moment dat hij gemachtigd was ook al. Zij had het geld niet direct nodig, daar zij in het verzorgingstehuis alles al kreeg.
Wat kan je doen om alsnog de sieraden etc. terug te krijgen die toebehoren aan de erfgenamen en mag je veel geld ophalen als je gemachtigd bent?

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

In uw geval kunt u ook overwegen om aangifte te doen bij de politie en/of om een advocaat in de arm te nemen. Dit lijkt een geval van onrechtmatige onttrekking van gelden en goederen aan de (toekomstige) nalatenschap. Probleem bij dit soort situaties is echter vaak dat de kosten van een advocaat niet opwegen tegen de schade, maar dat moet u zelf afwegen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariële vragen (klik hier).

Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?


Of de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder