Nog een vraag (vervolg van vraag 2383)
13 februari 2003
Vraag nummer: 2001 (oude nummer: 2387)
Thu, 13 Feb 2003 14:50
1) Ik heb van de duurdere aankopen geen bonnen, de meeste dingen zijn of tweedehands gekocht of bij mijn buurman ( tv en audio monteur ), kan ik aan hem vragen of hij een tweede bon heeft of desnoods een bon uitschrijft met handtekening ?
Vooral de schotel is belangrijk....
2) U zegt dat ik me om de kleinere spullen mij geen zorgen hoef te maken, maar mijn moeder heeft een grote schuld, hoef ik me dan nog steeds geen zorgen te maken ? Neem ik dan de erfenis niet aan, als ik daar kleine spulletjes weghaal ?
3) Hoe gaat beneficair aanvaarden in zijn werking ?
Alvast bedankt !!!
met vriendelijke groet
Antwoord:
Geachte heer,
1) Dat het soms om tweedehands spullen gaat, maakt op zich natuurlijk niets uit. Het gaat er om dat u zonodig kunt aantonen dat het úw spullen en niet die van uw moeder en dat ú ze betaald hebt. Een verkoopbewijsje van uw buurman, als u via hem af en toe iets gunstig op de kop kon tikken, is prima. Het mooiste zijn echter altijd bankafschriften waar bij de mededelingen staat Aankoop 2e hands TV of Aankoop koelkast en zo. Het is een betalingsbewijs, er staat kort op waar het om gaat, en het is objectief. Maar dat is dan vooral een tip voor de toekomst.
2) U bent een goede lezer van eerdere antwoorden, met uw tweede vraag. U hebt gelijk dat u even doorvraagt.
Ik ging er in mijn eerdere antwoord vanmiddag van uit dat u nog bij uw moeder woont. In dat geval zijn haar gewone huishoudelijke spullen ook min of meer uw huishoudelijke spullen en hoeft u niet bang te zijn dat een schuldeiser ze komt weghalen. Ik ging er dan van uit dat u gewoon in de woning blijft wonen. Vaak kan door inwonende kinderen de huur worden voortgezet na het overlijden van de eerdere huurder.
Maar u moet wel opletten als u het huis verlaat. Als u elders woont en dán spullen uit het huis van uw moeder zou halen waarvan niet onomstotelijk aangetoond kan worden dat ze uw eigendom zijn, dan loopt u wel een risico. Dan kan een schuldeiser een groot blahblah-verhaal ophangen dat u de erfenis aanvaardt, dat u waardevolle goederen aan de nalatenschap hebt onttrokken, etc. Dat kunt u dan beter niet riskeren. Soms zal er niemand over vallen; maar als er wél iemand over valt, krijgt u een hele boel gezeur en gedoe en zie er dan maar weer van af te komen.
3) Bij beneficiair aanvaarden moet u naar de notaris; die kan u daar het fijne van vertellen. Er wordt meen ik een akte opgemaakt en er wordt een beschrijving gemaakt van de nalatenschap. Hoe het precies in zijn werk gaat weet ik niet, want ik heb geen notariaat gestudeerd, ik heb er in mijn werk nooit mee van doen en ik heb er privé geen enkele ervaring mee. Als u daar meer van wilt weten moet u een notariskantoor of de notaristelefoon bellen, zoals ik in antwoord op andere vragen vaak moet zeggen.
Mr W.G.H.M. van der Putten
13 februari 2003