Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Na ruim 1 jaar na overlijden geen beschikking over de erfenis (onwillige erfgenaam)

2 november 2002

Vraag nummer: 1432 (oude nummer: 1786)

Mon Aug 6 12:32:26 2001

als 1 van de 6 kinderen blijft weigeren door persoonlijke omstandigheden om onderling de erfenis te verdelen, hoe kunnen de andere 5 van de bank toch hun deel opeisen?


Antwoord:

Mon Aug 6 14:46:01 2001

Geachte heer of mevrouw,

Als 1 van de 6 erfgenamen medewerking aan afronding van de boedelscheiding en verdeling weigert, hebt u een probleem. De andere 5 kunnen niet van de bank hun deel opeisen. Ja, ze kunnen het wel eisen, maar ze krijgen het niet. De bank mag niets uitbetalen zonder instemming van ALLE erven.

Ik zou de notaris maar eens vragen of die wellicht nog een manier kent om de zaak op te lossen. Maar ik vrees dat die verder ook met lege handen staat. De notaris is lijdelijk en moet tegenover alle erfgenamen een neutrale positie innemen.

Als de 6e erfgenaam niet goedschiks wil meewerken, dan zit er niets anders op dan dat de 5 andere erven een advocaat in de arm nemen die eens gaat rukken en sjorren. Op een bepaald moment wordt de weigering van de 6e erfgenaam, als die geen objectief goede reden heeft om de zaak tegen te houden, een onrechtmatige daad tegenover de andere erven. Hoe daar precies tegen opgetreden kan worden, hangt helemaal af van de omstandigheden van het geval.
Een advocaat kost natuurlijk geld, tenzij u wellicht in aanmerking komt voor kosteloze rechtshulp. Ook daar kan een advocaat u over informeren. Maar als u er anders niet uit komt, zit er simpelweg niets anders op.

mr W.G.H.M. van der Putten

6 augustus 2001

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.