Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Minderjarige kinderen aansprakelijk voor uitvaart? Wie wel?

5 februari 2008

Vraag nummer: 5192 (oude nummer: 10265)

Hallo,

Ik ben een aantal jaren geleden gescheiden en heb twee kinderen die jonger zijn dan tien jaar. Stel dat mijn ex-partner overlijdt voordat de kinderen meerderjarig zijn, voor wiens kosten komt dan de rekening? Ik meen mij namelijk te herinneren dat minderjarigen nimmer aansprakelijk kunnen worden gesteld. Is de rekening dan voor mij?

Ik wil niet dat mijn kinderen later zullen worden opgezadeld met kosten voor iemand die niets regelt (heb zelf alles goed geregeld). Rest mij nog een andere mogelijkheid dan te zorgen dat het geld er gewoon is om ZIJN uitvaart te betalen als de dag daar is?

Overigens is er al jaren geen contact tussen vader en kinderen. Ook is er wederzijds geen onderhoudsverplichting.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ook minderjarige kinderen zijn in principe aanspreekbaar voor de uitvaartkosten van hun vader. Zij zijn immers diens erfgenamen en dragen op het moment van zijn overlijden de lusten en de lasten. Maar indien de nalatenschap van hun vader niet voldoende groot is om die kosten te dragen, kunnen zij de erfenis verwerpen. Zij kunnen ook onder voorbehoud de erfenis aanvaarden. Wat in een gegeven situatie het beste is, kan het best met een notaris worden overlegd, als het probleem zich voordoet.

Minderjarige kinderen kunnen wel degelijk aansprakelijk zijn. Niet omdat het kinderen zijn, maar omdat het erfgenamen zijn. U gaat waarschijnlijk uit van een beperkte nalatenschap. Maar er bestaan ook kinderen die tonnen of miljoenen van een ouder erven en die zouden dan de uitvaart niet hoeven betalen omdat ze minderjarig zijn? Zo werkt dat niet.

In het geval dat de nalatenschap veel te klein is om de kosten te dekken, is het niet zo dat u als wettelijk vertegenwoordiger van de kinderen voor de kosten op moet draaien. Het zijn kosten van de erfgenamen en u bent geen erfgenaam. Zo simpel is het.

Iets waar u aan moet denken is, als uw ex-partner overlijdt, dat u geen opdracht geeft voor de uitvaart. Anders bent u uit hoofde van het geven van de opdracht wel aansprakelijk voor de uitvaartkosten. Dat kunt u beter overlaten aan de familie of nieuwe relatie van uw ex-partner.

Ook over een aantal jaren, als een van uw kinderen bijvoorbeeld 18 of 20 jaar oud is, moet het kind geen opdracht geven, anders zit het kind aan de kosten vast.
Nog een ander aspect is dat wanneer niemand opdracht geeft voor de uitvaart, de gemeente de uitvaart regelt. In dat geval zijn de kinderen op grond van de wet, via een speciale regel, wél aanspreekbaar voor de uitvaartkosten. Die moeten ze dan aan de gemeente vergoeden (zie de vragen in de sub-rubriek 'Uitvaart door gemeente'). Doch ik verwacht dat een gemeente geen kosten zal verhalen op minderjarige kinderen.

Dat er al jaren geen contact is tussen vader en kinderen, en dat er geen onderhoudsverplichting is, doet aan het bovenstaande niets af. Alleen als u een onderhoudsverplichting jegens uw ex had, zou denkbaar kunnen zijn dat u ook persoonlijk aansprakelijk zou kunnen worden gesteld voor (een deel van) de uitvaartkosten. Maar nu speelt dat niet. U loopt dus zelf geen enkel risico.

Ik lees met genoegen dat u zélf wel alles goed hebt geregeld voor het geval u zelf zou overlijden. Heel verstandig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.