Is een verklaring van erfrecht altijd nodig ?
22 augustus 2002
Vraag nummer: 923 (oude nummer: 1249)
Is een verklaring van erfrecht ook nodig als er geen erfenis is? Mijn moeder is overleden, heeft mijn vader nu een verklaring van erfrecht nodig om de en-of rekeningen die ze bij de Postbank hadden en een spaarbelegrekening( ook op beide namen) op zijn naam te laten schrijven?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Er is mijns inziens inderdaad een verklaring van erfrecht nodig om de en/of rekeningen te laten wijzigen in die zin dat de naam en bevoegdheid van uw moeder wordt geschrapt.
Het grote voordeel van een en/of rekening is dat de rekening gebruikt kan blijven worden, ook als een van beide rekeninghouders komt te overlijden. Een rekening alleen op naam van uw moeder zou geblokkeerd worden; deze niet.
Wellicht neemt een bank genoegen met een ander bewijs van het overlijden van uw moeder om de rekening om te zetten, zoals een uittreksel van het overlijdensregister. Maar als ik bank was, zou ik daar geen genoegen mee nemen. Alle erfgenamen hebben samen immers in beginsel evenveel recht op het saldo van de rekening als uw vader. In normale familieverhoudingen zal het niet tot problemen leiden, als de rekening op naam van uw vader komt. Maar er zijn veel families waar wel onenigheid tussen de erfgenamen is of komt en de bank kan dat niet aan iemands neus zien.
U zegt wel dat er geen erfenis is, maar de feiten zijn anders. Als er een en/of rekening is waar geld op staat, is er per definitie toch een erfenis? Hoe bescheiden wellicht ook?
Ik denk dat een bank terecht eist: 1) inzage in het feit wie erfgenaam is (de verklaring van erfrecht, dus) en 2) instemming van al die erven om de rekening om te zetten.
mr W.G.H.M. van der Putten
22 augustus 2002