Informeren van nabestaanden
26 mei 2017
Vraag nummer: 50854
Mijn buurvrouw is alleenstaand overleden. Met de kinderen is er al tientallen jaren geen contact. Zij had een inwonende broer die haar jaren heeft verzorgd. Hij erft wel (volgens testament) maar zal nooit de woning kunnen kopen en wordt dus dakloos. Omdat wij, voormalige mantelzorgers, vinden dat hij het verdient om daar te blijven wonen, zoeken wij naar mogelijkheden daarvoor.
Is het verplicht dat hij de notaris/nabestaanden inlicht over haar overlijden, en/of krijgen zij daar melding van. Of kan hij hen gewoon in zalige onwetendheid laten en daar blijven wonen?
Antwoord:
Geachte heer,
Ik kan u alleen gedeeltelijk antwoord geven op uw vragen.
De broer is niet verplicht om een notaris of nabestaanden over het overlijden te informeren.
De gemeente wordt natuurlijk in kennis gesteld van het overlijden, anders kan uw buurvrouw niet worden begraven of gecremeerd. De gemeente stelt andere officiƫle instanties zoals de Belastingdienst in kennis van het overlijden. Maar familie niet.
Als de inwonende broer geen contact opneemt met een notaris, kan hij niet erven, althans de erfenis niet definitief regelen. Wat daar de gevolgen van zijn, kan ik u niet zeggen. Die vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.
Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?