Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Inboedelverdeling nog vóórdat er een verklaring van erfrecht is

13 november 2002

Vraag nummer: 1515 (oude nummer: 1876)

Wed, 13 Nov 2002 01:42

Mijn moeder is overleden. De verklaring van erfrecht is er nog niet. Maar mijn oudste broer wil zaterdag de inboedel verdelen. (totaal 6 kinderen en 5 zijn het ermee eens). Mag dit zomaar zonder enige verklaring? Er is geen testament. En bovendien wil hij ook nog een afstand tekenen bij de notaris.

Antwoord:

Geachte heer,

De verklaring van erfrecht heeft vooral betekenis naar derden toe. Men kan bijvoorbeeld niet aan het tegoed op een bankrekening komen zonder de verklaring van erfrecht. De bank wil eerst (zeker) weten wie de erven zijn.

Als er geen testament is, zijn de kinderen de erfgenamen. Theoretisch zou er nog een u onbekend, bijvoorbeeld buitenechtelijk, kind kunnen zijn. Maar dat speelt om praktische redenen eerder bij een vader dan een moeder.

Op zich is het geen probleem als de erfgenamen de boedel verdelen nog voordat de verklaring van erfrecht afgegeven is. Maar als een erfgenaam ná het verdelen van de boedel een afstandsverklaring wil tekenen, heeft hij een probleem. En u (als broers/zussen) mogelijk ook. Het doen van afstand is alleen zinvol als te verwachten is dat er nog schulden en schuldeisers zijn. Als schuldeisers er achter komen dat iemand afstand heeft gedaan, maar tóch goederen tot zich heeft genomen, heeft hij feitelijk toch de erfenis aanvaard en kunnen schuldeisers hem toch aanspreken, verklaring of niet.

Voorts is het zo dat de andere erfgenamen een risico lopen, als 1 erfgenaam zich niet aan de lusten maar wel aan de lasten onttrekt. Schuldeisers zullen het eerst aankloppen bij de erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard. Het is dan onrechtvaardig dat 1 erfgenaam al goederen tot zich heeft genomen waar de anderen geen verhaal meer op hebben om die eventuele schulden uit te voldoen.

Als er een kans is dat er nog schulden zijn, zou ik niet tot verdeling overgaan, voordat de aanwezigheid en omvang van die schulden duidelijk is.

mr W.G.H.M. van der Putten

13 november 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder