Huis erven en verkopen
1 juli 2003
Vraag nummer: 2325 (oude nummer: 2788)
Mijn moeder is overleden en nu zijn mijn zus en ik bezig het huis te verkopen.
Er is een bepaald bod gedaan, maar mijn zus gaat hier niet mee accoord. Ikzelf wil echter niet de hoofdprijs hebben maar zaken af kunnen sluiten.
Hoe kunnen we dit oplossen.
Kan er juridisch een bepaalde regeling getroffen worden?
Het is een huis in de duurdere prijsklasse en dat schijnt op dit moment niet erg gemakkelijk te zijn om te verkopen. Als we dit bod afslaan, ben ik bang dat we nog lang kunnen wachten tot er opnieuw een bod wordt gedaan. Ik denk dus dat het niet slim is om te wachten op de eventuele volgende koper.
Ik wacht uw antwoord met belangstelling af.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik zou u normaal gesproken verwijzen naar de Notariële adviesrubriek, de Notaristelefoon en/of vraag 2345. Maar de notaris is een paar weken met vakantie. Vanuit de notariële praktijk zouden misschien wel wat tips gegeven kunnen worden.
Er is geen juridische oplossing voor meningsverschillen tussen erfgenamen, behalve - uiteindelijk - het geschil voorleggen aan de rechter. En die kan eventueel een vereffenaar benoemen. Maar vaak zijn de kosten dan hoger dan de baten en doen dat soort zaken de familieverhoudingen geen goed. En het kost ook nog eens veel tijd.
U zou kunnen proberen om met uw zuster enkele afspraken te maken.
Eén zou kunnen zijn, om het pand te laten taxeren door een makelaar en te kijken of het bod erg afwijkt. Wellicht hebt u al een makelaar in de arm genomen en heeft die een advies. Dat zou u als een onafhankelijk advies kunen gebruiken.
Een andere afspraak zou kunnen zijn, dat u zegt: we gebruiken dit bod als uitgangspunt. Stel - ik neem maar een rond bedrag - er ligt nu een bod van 500.000,-. Als u met z'n tweeën bent, krijgt u dus ieder 250.000,-. Als uw zus meent dat er een hogere prijs mogelijk is, dan is het meerdere voor haar. Dus als het huis voor 525.000,- verkocht wordt, krijgt uw zus 275.000,- en u 250.000,-. Maar als het huis uiteindelijk voor 475.000,- verkocht wordt, dan houdt u 250.000,- en krijgt uw zus 225.000,-. Het is dan ook eerlijk om voor zo'n groot bedrag het rente-effect mee te rekenen. Als het huis nu verkocht zou worden per bijvoorbeeld 1 augustus, dan kan uw deel van de opbrengt per 1 augustus verhoogd worden met rente. Ik zou 5% per jaar rekenen, gelijk aan de wettelijke rente. Als het huis per 1-1-2004 verkocht zou worden, is uw aandeel dan 250.000,- + 5 maanden rente over 250.000,- is 5.208,- extra.
Zo werkt deze afspraak als een soort klikfonds: u zet de opbrengst vast en laat het risico bij uw zus. Dat is wat beiden wensen, als ik het goed begrijp.
Maar er zijn ook nog wel meer oplossingen denkbaar.
mr W.G.H.M. van der Putten