Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen testament (maar wel kind en koopwoning)

12 juli 2020

Vraag nummer: 61191

Geachte heer Van der Putten,

Ik begeleid op dit moment een familie met de uitvaart waarvan de man van 29 is overleden.
Hij woonde ongeveer 8 jaar samen in een koophuis met zijn vriendin zonder testament, samenlevingscontract of iets dergelijks. Ze hebben samen een zoontje van 7
Nu is zijn zoontje automatisch zijn enige erfgename (zijn ouders leven nog, maar met zijn moeder is geen contact)? Maar kan zij nu bv wel in het huis blijven wonen? Of welke consequenties heeft het nu voor haar dat er niets op papier stond?

Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Normaal verwijs ik mensen met vragen over testamenten naar vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht. Nu ook.
Dit is immers een adviesrubriek over de regelgeving voor begraven en cremeren. Dat is hier niet de vraag en het probleem.

Maar ik kan wel meteen advies geven.
De betreffende mevrouw moet snel een afspraak maken met een financieel adviseur, om samen de situatie door te nemen.
Het zoontje is de erfgenaam van zijn vader. En zijn moeder is zijn wettelijk vertegenwoordiger, waardoor zij beschikkingsmacht over de spullen van haar zoon heeft. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat weet ik niet. Misschien moet er een toeziend voogd benoemd worden.
Ook een afspraak met een notaris om e.e.a. in kaart te brengen, lijkt mij logisch.

Wat betreft het huis, is het de vraag of de vrouw ook mede-eigenaar was bij de aankoop. En of het huis met een hypotheek is gekocht. Het is bij veel hypotheken gebruikelijk dat een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten. Misschien is dat hier ook het geval.

Ik hoef denk ik niet meer op te merken dat het onverstandig is om geen testament te hebben, met een kind en een koopwoning.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder