Erfrecht (nicht doet erfkwestie af met simpel telefoontje)
19 december 2002
Vraag nummer: 1878 (oude nummer: 2253)
Thu, 19 Dec 2002 17:00
Geachte lezer,
Ik stel deze vraag voor mijn schoonvader.
Mijn schoonvader is 93 jaar en zijn laatste zuster is helaas vorige maand overleden. Deze vrouw was alleenstaand en had geen kinderen. Zij kwam uit een gezin van vijf kinderen waarvan er nog een in leven is; mijn schoonvader dus. Achteraf hebben we gehoord dat een nicht, dus een dochter van een overleden zuster van mijn schoonvader, de nalatenschap heeft geregeld. Zij deed dit af met een simpel telefoontje dat er niets was. Mijn schoonvader vindt dit nogal onzakelijk. Kunt u ons ook vertellen of het mogelijk is te informeren of zij misschien een testament had. Zover ik weet is het inderdaad mogelijk te informeren of dat zo is. Misschien kunt u mij op weg helpen welke stappen mijn schoonvader daarvoor moet doen.
Bij voorbaat dank,
Hoogachtend,
Mevr. E.de Groot
te Nootdorp.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Of de zus van uw schoonvader een testament had, is na te vragen bij een notaris in de woonplaats van die zus (immers als zij een testament had, is de kans heel groot dat ze dat daar heeft laten maken), of bij een andere notaris, die zonodig het Centraal Testamentenregister kan raadplegen. In dat register zijn niet de testamenten opgenomen, maar wel de gegevens van de betrokken persoon en de notaris waar het testament berust. Overigens zal, als de zus een testament had, zij ook zelf een afschrift hebben gehad en bewaard.
Het simpele telefoontje van een nicht dat 'er niets is', is inderdaad te simpel. De zus zal een bankrekening en wellicht een spaarrekening hebben gehad, of meerdere rekeningen, en de zus woonde ergens en had spulletjes, mogelijk familiefoto's enz. Er is dus altijd iets.
De erfgenamen behoren bij elkaar te komen en samen aan de hand van bank- of giro-afschriften en andere bescheiden te constateren of er wel of niets of weinig te erven valt en wat er met de goederen gebeurt. Als uw schoonvader daar fysiek niet goed meer toe in staat is, kan een van zijn kinderen hem vergezellen of als zijn zaakwaarnemer optreden.
Nu kan de kans best groot zijn dat er inderdaad weinig te halen valt. Er is op voorhand - waarschijnlijk - geen reden om aan te nemen dat de nicht onwaarheid spreekt. Maar alle erfgenamen hebben het recht zich daar ook zelf van te overtuigen. Ik denk dat u(w schoonvader) maar eens met de nicht een afspraak moet maken om de situatie zelf in ogenschouw te nemen. Daar kan haast bij geboden zijn. Als de zus bijvoorbeeld in een huurwoning woonde, waarvan de huur is opgezegd, zal er spoedig ontruimd moeten worden.
mr W.G.H.M. van der Putten
19 december 2002