Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Erfrecht (gevolgen wijzigen testament t.g.v. zoon)

1 januari 2003

Vraag nummer: 1904 (oude nummer: 2279)

Wed, 1 Jan 2003 20:44

Mijn man en ik wonen sinds drie jaar niet meer samen. Mijn man is nu ernstig ziek. Gezamenlijk bezitten wij een koophuis. Ik wil nu in overleg met mijn echtgenoot het testament voor langstlevende laten wijzigen, zodat mijn zoon het huis kan erven.
Vraag: zitten daar voor mij nog nadelige gevolgen aan vast, zodat ik bv. geen huursubside kan krijgen omdat ik overal afstand van doe?
Uw antwoord tegemoetziende,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ben geen notaris en heb van erfrecht geen verstand, zoals ik al vaker heb gezegd.
Als u nu een langstlevende-testament hebt, en u (beiden)wenst dat uw zoon de enige erfgenaam van uw man is (en van u), dan zult u inderdaad het testament moeten laten wijzigen. Het is verstandig om met de notaris de gevolgen te bespreken, want er kunnen aspecten aan vast zitten die u (en ik zeker) niet kunt overzien.
Ik denk niet dat er gevolgen zijn of kunnen zijn in de sfeer dat derden u kunnen 'verwijten' geen erfgenaam te zijn. En dat zodoende bijvoorbeeld meer voor huursubsidie in aanmerking kunt komen. Wel moet u bedenken dat zolang u nog getrouwd bent en dat in gemeenschap van goederen is, u recht hebt op de helft van het gezamenlijke vermogen, zoals het huis. Ook al zou u uw zoon helemaal van uw man willen laten erven; daarmee heeft hij niet uw helft.
Enfin, u moet dat met een notaris bespreken.
Dit is geen notariƫle adviesrubriek.

mr W.G.H.M. van der Putten

1 januari 2003

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder