Erfenis
20 februari 2004
Vraag nummer: 2901 (oude nummer: 4035)
Als bijvoorbeeld mijn vrouw overlijd, waar heb ik dan allemaal recht op?? En is het ook verschillend wanneer ik overlijd??
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Als u alleenstaand bent en u komt te overlijden, gaan uw bezittingen naar familieleden, als die er zijn, tot in de zesde graad. Eerst naar kinderen, dan naar ouders, broers/zussen, neven/nichten, achterneven/achternichten. Als er helemaal geen verwanten zijn en u geen andere bestemming hebt aangegeven, vervalt alles aan de Staat der Nederlanden.
Als u wilt omzeilen dat (verre) verwanten of uiteindelijk de Staat uw nalatenschap krijgt, dan moet u een testament maken waarin u anderen begunstigt. U kunt aan goede doelen schenken, zoals het Rode Kruis, Amnesty, de Nierstichting, noem maar op. Of u kunt een stichting oprichten die uw nalatenschap beheert en regelmatig nog uitkeringen aan goede (of slechte) doelen doet of die bijvoorbeeld uw (urnen)graf onderhoudt. Er kan van alles. Er is maar een voorwaarde: u moet het bij leven regelen.
Als u geen testament laat maken, maar iets anders op papier zet, is dat rechtsgeldig, vraagt u. Ja, dat is wel rechtsgeldig, maar werkt heel beperkt. U kunt zelf een brief schrijven, een codicil, waarin u wat persoonlijke zaken zoals sieraden vermaakt aan familie of vrienden en waarin u vastlegt of u wilt worden begraven of gecremeerd. Maar zo'n eigen papier is niet geldig voor spaargeld en een eigen huis.
Ik wil alleenstaanden (maar eigenlijk iedereen) aanraden om naar de notaris te gaan en een testament te laten maken. Wat dat tegenwoordig precies kost weet ik niet (mijn eigen testament is inmiddels al vele jaren oud), maar u kunt het gewoon bij een notaris vragen. En u kunt ook eens kijken op de site www.notaris.nl, waar nog veel meer andere nuttige informatie staat. Maar een testament is zijn geld (enkele honderden guldens denk ik) dubbel en dwars waard.