Deblokkeren van rekening
29 maart 2003
Vraag nummer: 2132 (oude nummer: 2535)
Sat, 29 Mar 2003 21:10
Mijn moeder is onlangs overleden. Slechts een rekening was geen en/of rekening: de spaarloonrekening. Nu is deze geblokkeerd. Mijn vader is automatisch eerste erfgenaam volgens het nieuwe erfrecht. Dit is nu mijn probleem: Als ik zelf een uitdraai uit het centraal testamentenregister (=openbaar) heb opgevraagd, waarin staat dat er geen testament is opgemaakt, een kopie van het huwelijksboekje van mijn ouders heb gemaakt, waarom wil de bank dan toch niet deblokkeren?? De notaris doet toch precies hetzelfde?? Alleen die vraagt er 400,- voor. Hebben die notarissen financiële afspraken met de banken??
Kan ik hier stappen tegen ondernemen??
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Er is ook in het nieuwe erfrecht een verklaring van erfrecht nodig. Dat is het enige document waaruit blijkt wie erfgenamen zijn; er is overigens niet zoiets als de eerste en tweede of volgende erfgenaam, allen zijn gelijk, ook al krijgt de langstlevende echtgenoot een gebruiksrecht. Het huwelijksboekje bijvoorbeeld is geen bewijs dat er kinderen zijn (er was en is geen verplichting om ze daar in te schrijven; iedereen kan iets in een huwelijksboekje schrijven) en of die nog in leven zijn (zo niet, dan zijn hun partner en kinderen erfgenaam). Er moeten daarom uittreksels van de burgerlijke stand worden opgevraagd.
Persoonlijk vind ik het ook overdreven dat je een fors bedrag moet betalen voor een verklaring van erfrecht, terwijl het vaak gaat om een betrekkelijk eenvoudig overzicht.
U kunt ook zelf uittreksels van het bevolkingsregister opvragen en zo aantonen wie de erfgenamen zijn.
Er is geen wettelijk voorschrift dat een bank alleen een verklaring van erfrecht hoeft te accepteren. Waarschijnlijk is het alleen bureaucratie bij de bank: 'zo zijn onze regels' (banken zijn in dit opzicht erger dan de overheid, is mijn persoonlijke ervaring).
Wat voor stappen u kunt ondernemen? Waarschijnlijk heeft de bank een klachtenregeling. Ik zou in uw geval eerst nog eens gaan zeuren en aan de hand van originele uittreksels van het bevolkingsregister aantonen wie erfgenaam zijn. En als dat niet lukt, een klacht indienen.
En, wat gemeen gedacht: wellicht was het niet zo verstandig om de bank van het overlijden in kennis te stellen. Want als de bank niet van het overlijden wist, zou ze de rekening niet geblokkeerd hebben en t.z.t. de uitbetaling min of meer automatisch naar een dan nog bestaande en/of rekening hebben overgeschreven, zoals ze nu waarschijnlijk ook ieder jaar met de rente deed. Maar daar hebt u nu niets meer aan.
mr W.G.H.M. van der Putten
30 maart 2003