Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Alle gegevens opvragen (over overlijden vader)

30 november 2002

Vraag nummer: 1815 (oude nummer: 2184)

Fri Apr 19 11:54:03 2002

Mijn vader is overleden. Dit hoorde ik na drie maanden. Wat zijn de dingen die ik allemaal moet doen om erachter te komen waarom ik niet tijdig ben ingelicht en wat er toen is gebeurd?

Antwoord:

Sat Apr 20 00:59:14 2002

Geachte heer of mevrouw,

Uw vader is overleden en dat hoorde u pas na 3 maanden. U vraagt wat u moet doen om er achter te komen waarom u niet tijdig bent ingelicht. U wilt weten wat er toen is gebeurd.

Mijn eerste gedachte is, dat u zelf al weet waarom u niet bent ingelicht. Blijkbaar had u met uw vader geen contact. Dat zal een bepaalde reden hebben. Deze en/of andere redenen kunnen voor de overige nabestaanden de reden zijn geweest om u niet in te lichten.

Ik wil hier niet moraliserend optreden, want weet dat er vaak veel verdriet en menselijk leed achter zit, wanneer kinderen geen contact meer hebben met hun ouders. De vraag hoe en waarom, "wiens schuld het is", etc. doet er even niet toe. Maar ik heb in deze rubriek al wel eens vaker geschreven dat de persoon die geen contact met zijn of haar ouders meer heeft, het risico loopt om te overkomen, wat hier is gebeurd. Blijkbaar is het toch iets, ondanks het verbroken contact, dat u erg raakt. Maar, ik moet het toch zeggen, het is iets dat men tevoren kan en moet bedenken.

U kunt er achter komen wat er precies is gebeurd, door contact op te nemen met uw familie of goede vrienden van uw vader. Dat is misschien een heel moeilijke weg. Maar aan de andere kant kan het juist de aanleiding zijn om de banden met uw familie weer te herstellen. Als men weet dat u tóch betrokken bent, tóch uw vader mist etc. etc., kan dat reden zijn om samen eens goed uit te huilen en bij te praten en de boel bij te leggen. Ik weet niet of het kan, het zal niet makkelijk zijn, maar het resultaat zou heel mooi kunnen zijn. En het zou ook niet de eerste keer zijn.

Er is geen andere manier om er achter te komen. De huisarts van uw vader bijvoorbeeld mag u er niets over zeggen, vanwege zijn beroepsgeheim. Een ziekenhuis idem. Een bijvoorbeeld de gemeente of een notaris weten het niet.

Over de notaris gesproken: u zou ook nog kunnen nagaan of u iets erft. Als kind kunt u per slot niet (helemaal) onterfd worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat, weet ik niet. Ligt op het terrein van het notariaat. Iedere notaris zal u echter graag algemene informatie geven. En u kunt ook de notaristelefoon bellen.

mr W.G.H.M. van der Putten

20 april 2002

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.