Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Afhandeling nalatenschap (en goede doel zonder testament)

20 januari 2015

Vraag nummer: 41261

Mijn oudoom is overleden, er zijn geen andere familie leden dan kinderen en kleinkinderen van zijn broer.
De wens van mijn oudoom was dat zijn nalatenschap naar het goede doel gaat. Zo ver wij weten is er geen testament.
Mijn oom heeft opdracht tot begraven gegeven (er is een begrafenisverzekering). Nu is de vraag wie verantwoordelijk is voor de nalatenschap (spullen huis, opzeggen bank, huur ed.).

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Echter, uw vraag of probleem is eigenlijk zo eenvoudig, dat ik meteen een reactie kan geven. Als uw oudoom geen testament had - maar dat moet u nog (via een notaris laten) navragen bij het Centraal Testamentenregister - dan zijn de kinderen van zijn broer de erfgenamen. Althans als al zijn broers en zussen inmiddels zijn overleden. Als een van de kinderen van de broer inmiddels ook is overleden, dan zijn weer de kinderen van het overleden kind de erfgenamen.

Wie verantwoordelijk is voor de nalatenschap is eenvoudig: de erfgenamen. Dus de neven en nichten van uw oudoom.
Uw oom kan wel de wens gehad hebben dat zijn nalatenschap naar het goede doel gaat, maar als hij geen testament heeft gemaakt, gebeurt dat niet. Dan zou je kunnen denken dat eerst alle wettelijke erfgenamen afstand kunnen doen, om de wens van de oudoom te eerbiedingen. Maar dan gaat nog niet alles automatisch naar een goed doel; dan gaat alles in beginsel naar de Nederlandse staat. Want die is erfgenaam als er geen andere erfgenamen zijn. Een goed doel is ook geen erfgenaam als de familie zijn handen er van af trekt.

Als de familie de wens van oom wil uitvoeren, dan moet men de erfenis aanvaarden en vervolgens het geërfde geld als gift aan dat goede doel geven. Maar men moet wel bedenken dat er waarschijnlijk ook nog belasting moet worden betaald over die erfenis door de neven en nichten, tenzij het om een heel bescheiden bedrag gaat.

Als u meer en concrete vragen hebt, zou ik u adviseren om de notaristelefoon te bellen (Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!)) en als het te ingewikkeld is voor een telefoongesprek gewoon een afspraak te maken bij een notaris. Per slot is de notaris er voor om dit soort kwesties in goede banen te leiden.

Een familielid (dat kan ook een ander persoon zijn dan de erfgenamen, bijvoorbeeld een kind van een van de erfgenamen) kan als executeur fungeren, als iedere erfgenaam er maar vertrouwen in heeft en er schriftelijk opdracht voor geeft. Per slot moet de huur worden opgezegd en moeten andere feitelijke dingen worden gedaan. Notarissen zijn voor dit soort feitelijke dingen (te) duur om in te schakelen. Het is natuurlijk redelijk en normaal dat de executeur een vergoeding krijgt voor het werk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariële vragen (klik hier).
Zoals de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.