Aansprakelijkheid schulden overledene
25 augustus 2003
Vraag nummer: 2417 (oude nummer: 2955)
Mijn moeder zal binnenkort door euthanasie komen te overlijden. Zij heeft iemand gevraagd alle zaken rond haar sterven af te handelen. Dit gaat allemaal in vertrouwen tussen mijn moeder en deze persoon zonder tussenkomst van een notaris. Mijn moeder heeft inmiddels haar de machtiging gegeven over een betaalrekening. Met deze rekening kan ze alle zaken rond het sterven van mijn moeder afhandelen. Dit houdt in het betalen van de huur en andere rekeningen. Hiernaast zal ze ook de huur opzeggen, de verzekeringen opzeggen en alles wat er moet gebeuren als een persoon komt te overlijden. Deze persoon kennen wij, de nabestaanden, kinderen, echter niet. Op ons wordt een beroep gedaan op ons vertrouwen maar dat is voor ons moeilijk in deze situatie. Mijn vraag is welke risico's wij lopen met deze constructie. Hoe kunnen wij ons het beste opstellen opdat wij geen risico lopen. Klopt het dat wij aansprakelijk zijn voor de schulden die over blijven. Mijn moeder zou dat niet zover laten komen. Wat is onze rechtspositie als blijkt dat deze mevrouw al het geld en misschien nog meer op maakt aan zaken die niet bedoeld zijn voor het betalen van alle met met het sterven van mijn moeder te maken rekeningen. Wij zijn nu bezig onze moeder ervan te overtuigen ons het vertrouwen te geven zodat wij contact kunnen zoeken met deze persoon. Dit proces gaat helaas langzaam. Wij vetrouwen erop dat mijn moeder haar zaken in haar ogen goed heeft geregeld. Echter, zijn wij de nabestaanden aansprakelijk indien deze persoon toch niet te goeder trouw handelt? Als er schulden overblijven dan draaien wij daar toch voor op? Is er een manier om hier aan onderuit te komen.
Vriendelijke groeten
25 augustus 2003
Antwoord:
Geachte heer,
U hebt uw vraag een week eerder gesteld, als vraag 2933 'Risico's bij machtiging voor nabestaanden' (sub-rubriek Testament en laatste wil).
Zie 2697 Einde rubriek Testament / laatste wil, vraag 2701 'Einde rubriek Erfenis/erfrecht' en vraag 2345 'Erfenis/erfrecht' in de sub-rubriek Erfenis/erfrecht.
Nogmaals: u kunt uw vraag beter in de Notariƫle (!) adviesrubriek plaatsen.