Aanmaning/schulden na overlijden
18 november 2012
Vraag nummer: 32735
Mijn vraag gaat over de schulden van een overleden persoon.
Mijn vader is overleden. wij drie kinderen hadden geen enkele contact met hem. Hij is overleden zonder overlijdens verzekering en mijn vader blijkt ook achterstallige betalingen te hebben.
Omdat meneer dus geen verzekering had heb ik de hele crematie uit eigen zak moeten betalen maar wil nu niet opdraaien voor de schulden die mijn vader achterlaat bij verschillende instanties. Meneer had niks om die schulden mee te betalen.
De aanmaningen zijn begin dit jaar begonnen. Zijn wij als kinderen verantwoordelijk om die kosten van achterstallige betalingen/aanmaningen te betalen?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.
Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.
Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (EUR 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.
De Notaristelefoon is er voor al uw algemene vragen op diverse notariële gebieden. Over verschillende notariële onderwerpen zijn bij de Notaristelefoon brochures beschikbaar die men u kan toesturen. Voor meer gedetailleerde vragen die de Notaristelefoon niet kan beantwoorden wordt u doorverwezen naar een notaris bij u in de buurt.
Overigens kunt u altijd een notariskantoor in uw woonplaats bellen en een vraag voorleggen of een afspraak maken. Een kort (telefonisch) advies is vaak kosteloos. Adressen vindt u op internet en in het telefoonboek.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariële vragen (klik hier).
Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?