Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie zijn aanverwanten? (Bloedverwantschap en aanverwantschap)

15 februari 2012

Vraag nummer: 27495

Aanverwanten wie vallen daar onder?

Antwoord:

Geachte heer,

Aanverwanten zijn familieleden waar geen bloedband mee is, die aangetrouwd zijn. Dus bijvoorbeeld schoonouders, zwagers, schoonzussen, schoonzonen en schoondochters.

Bloedverwanten zijn de eigen (over)grootouders, eigen ouders, broers en zussen, eigen kinderen en eigen kleinkinderen en achterkleinkinderen.
De echtgenoten en partners van de (klein)kinderen en broers en zussen zijn aanverwanten.

Op de site http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-erkenning-en-gezag/vraag-en-antwoord/wat-is-bloedverwantschap-en-wat-is-aanverwantschap.html staat het nog eens wat uitgebreider:

Wat is bloedverwantschap en wat is aanverwantschap?

Bloedverwantschap is de relatie tussen 2 personen die een gemeenschappelijke voorouder hebben. Aanverwantschap is de relatie tussen u en de bloedverwanten van uw echtgenoot of geregistreerde partner.

Bloedverwantschap is de verhouding tussen 2 personen:
- van wie de een van de ander afstamt, dit heet ook wel rechte lijn. Bijvoorbeeld zoon en vader;
- die niet van elkaar afstammen maar wel een gemeenschappelijke voorouder hebben, dit heet ook wel zijlijn. Bijvoorbeeld broer en zus.
Bloedverwantschap ontstaat door geboorte, door afstamming van dezelfde voorvader, een erkenning, een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap of een adoptie. Door adoptie worden de adoptieouders de juridische ouder van het kind en ontstaat er bloedverwantschap. Bloedverwantschap is niet alleen biologisch bepaald.

Bloedverwanten zijn vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus, oom, tante, neef en nicht.

Aanverwantschap is de verhouding tussen de ene echtgenoot of geregistreerde partner en de bloedverwanten van de andere echtgenoot of geregistreerde partner. Aanverwantschap ontstaat door een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Door het sluiten van een samenlevingscontract ontstaat geen aanverwantschap. Door echtscheiding, ontbinding van het geregistreerd partnerschap en overlijden van de partner wordt aanverwantschap niet opgeheven.

Aanverwanten zijn schoonvader, schoonmoeder, schoonzoon, schoondochter, schoonbroer (zwager), schoonzus, aangetrouwde oom, aangetrouwde tante, aangetrouwde neef en aangetrouwde nicht.

De graad van bloedverwantschap is bepaald door de 'afstand' tot de gemeenschappelijke stamouders. Hoe dichter u bij de gezamenlijke stamouder staat, hoe nauwer de verwantschap. De graad van verwantschap is te vinden door de stappen te tellen die u in een stamboom moet doorlopen om van de ene bloedverwant bij de andere te komen.

Het vaststellen van de graad van bloedverwantschap of aanverwantschap is onder meer van belang:
- in het erfrecht;
- voor het aanvragen van curatele, bewind en mentorschap;
- voor het bepalen of u in aanmerking komt voor buitengewoon verlof, bijvoorbeeld bij het overlijden van de grootouder van uw echtgenoot.

U kunt deze pagina printen of als pdf opslaan met behulp van de knoppen onder aan de pagina.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zie bijvoorbeeld voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.