Volgorde op rouwkaart
29 juni 2022
Vraag nummer: 65117
Wie komt eerst op de rouwkaart (als nabestaande), de kinderen van de overledene of de partner met wie hij/zij meer dan 20 jaar heeft samengewoond (maar niet getrouwd zijn). Is daar een regel voor?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Regels zijn er niet. Men kan op de rouwkaart zetten wat men wil, hoe men wil.
Gangbaar en logisch is dat in de rij van nabestaanden als eerste wordt genoemd, de persoon of personen waar de overledene mee samen woonde op het moment van het overlijden. Dat is de persoon die de overledene nu 24 uur per dag mist.
Als de overledene een LAT-relatie met iemand had en thuiswonende kinderen, is het logisch dat die kinderen eerder worden genoemd.
Met wie iemand feitelijk samenwoonde, zou ik als eerste noemen.
Of de persoon met wie de overledene samenwoonde diens echtgenoot of echtgenote was, of geregistreerd partner dan wel dat er sprake was van samenwoning met samenlevingsovereenkomst of zonder overeenkomst, met testament of zonder testament, is niet belangrijk. Een rouwkaart is geen opsomming van contractuele verhoudingen en wettelijke gevolgen.
Zie ruim een dozijn andere vragen over rouwkaarten in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.