Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Tijdsduur muziek

17 juli 2002

Vraag nummer: 816 (oude nummer: 1139)

Sun Aug 23 18:10:48 1998

Over hoeveel tijd kunnen mijn nabestaanden beschikken voor het spelen van muziek bij mijn crematie?

Antwoord:

Gaat u maar uit van 30 tot 60 minuten, maar desgewenst is vaak ook het dubbele mogelijk.
De standaard-tijd voor een crematieplechtigheid is in de meeste crematoria ongeveer een uur, waarvan een half uur in de aula bij de kist en een half uur in de koffiekamer. Deze tijd kan in de meeste crematoria op aanvraag met een half uur worden verlengd. Soms betaalt men voor een verlenging per half uur een kleine toeslag, zoals bij de 11 crematoria van de CVN/AVVL (sinds 2001: Yarden) en bij Nieuw Eykenduynen in Den Haag. Soms is het gratis (je betaalt er dan indirect natuurlijk toch voor, denk ik altijd bij 'gratis'), zoals bij het crematorium De Meerdijk in Emmen. Bij de crematoria in Twente staan de aula's en koffiekamers gezamenlijk 1 uur en 3 kwartier ter beschikking. Bij de crematoria van de DELA in diverse Zuid-Nederlandse plaatsen gaat men uit van het gebruik van de aula van 3 kwartier, maar noemt men geen vaste tijd/tarief voor de condoleance of een koffietafel. De Brabanders en Limburgers kennende zal dat echter niet heel kort zijn. En zo kan ik doorgaan, maar u hebt nu een beeld.

Of de voor de aula en/of koffiekamer geplande tijd inwisselbaar is, zal per crematorium ook verschillen. In elke aula kan muziek ten gehore worden gebracht van een cd of bandje. Vaak is er ook wel ruimte voor live muziek.
Het crematoria en de begraafplaatsen in Rijswijk zijn op 1 maart 1998 gestart met het aanbieden van live muziek. Door samenwerking met de Stichting Impresariaat Tema is er de beschikking over een professioneel bestand aan musici. Voordelen zijn dat men zelf niet naar musici op zoek hoeft te gaan en dat een en ander tegen een laag tarief kan worden aangeboden. Maar wanneer familieleden zelf een instrument bespelen of zingen is dat vaak ook wel zo indrukwekkend.

Een en ander is evenwel altijd goed te regelen, als u de uitvaartverzorger goed van uw wensen op de hoogte brengt. Stel dat een bepaald crematorium niet de juiste accommodatie heeft, of wanneer er zoveel plechtigheden zijn dat een uitloop te beperkt of bijna niet mogelijk is, dan kan de plechtigheid natuurlijk altijd nog gehouden worden in een rouwcentrum (of elk ander gebouw!) in de buurt. Er is dus altijd een oplossing om aan uw wensen te voldoen.

mr W.G.H.M. van der Putten

23 augustus 1998

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder