Stoffelijk overschot niet mogen zien (ernstige verminking)
25 mei 2003
Vraag nummer: 2270 (oude nummer: 2708)
Sun, 25 May 2003 14:04
L.S.
Is er een wet dit het kan verbieden dat je b.v. dat je als ouder je kind na overlijden, niet zou mogen zien als gevolg van ernstige verminking b.v. ?
vr. groet.
Antwoord:
Geachte heer,
Er is geen wet die verbiedt dat nabestaanden een overledene zien na een ernstige verminking door een ongeluk, brand, etc. De persoon die in de uitvaart voorziet, beslist zelf of hij zelf of anderen het stoffelijk overschot zien.
Maar nabestaanden moeten zich wel realiseren dat het een uiterst gruwelijke ervaring kan zijn om een ernstig verminkte dierbare persoon te zien. Dat is altijd sterk af te raden, omdat het het verdriet meestal zal vergroten en men het laatste beeld zijn leven lang op het netvlies zal dragen. Ik denk dat men dat effect niet moet onderschatten.
In geval van twijfel - stel een overledene heeft een lange reis uit het buitenland achter de rug, waar geen koeling was, waardoor de eerste ontbindingsverschijnselen waarneembaar zijn - kan het een optie zijn om éérst een soort vertrouwenspersoon te laten kijken die er neutraler tegenover staat en kan adviseren om wel of niet te kijken. Hij kan de nabestaanden dan voorbereiden op wat ze zien, bijvoorbeeld lijkvlekken of ernstige verkleuring van de huid.
In veel gevallen van verminking ligt de overledene ook niet keurig opgebaard in de kist. Het lichaam zal in een zogenaamde bodybag liggen. Dat is zo'n grote hoes met een lange rits, zoals je wel in politiefilms op TV ziet. Soms is sectie gepleegd met het oog op strafrechtelijk onderzoek. Er kunnen na een ernstig ongeluk losse ledematen in de body-bag liggen. Dat zijn soms zaken die je gewoon niet moet willen weten, los van de vraag of het wettelijk verboden zou zijn om te zien of niet.
mr W.G.H.M. van der Putten
25 mei 2003