Recht op afscheid nemen overleden ouder
17 mei 2009
Vraag nummer: 6525 (oude nummer: 13020)
Mag de langst levende ouder, een zoon of dochter het afscheid nemen van de andere ouder na diens overlijden ontnemen?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dit is een lastige vraag, maar geen unieke vraag. Er zijn in veel families en (gebroken) gezinnen tal van problemen, waarbij mensen niet willen dat bijvoorbeeld kinderen afscheid komen nemen bij een overleden ouder, of een broer of zus, etc.
Het is zo dat de persoon die een uitvaart organiseert, in principe ook beslist wie er wel of niet op de uitvaart mag komen en wel of niet bij een rouwcentrum op bezoek mag komen. Dus stel dat ouders een forse ruzie hebben gehad met een kind, dan kan de langstlevende ouder dat kind 'weg houden' bij het overlijden van een ouder. De uitvaartverzorger moet in dit soort situaties de wens van zijn opdrachtgever volgen. Hij of zij kan en mag niet 'stiekem' iets anders regelen met een familielid.
Aan de andere kant is het zo dat dit een vaker voorkomend probleem is. In enkele gevallen laten kinderen (of ouders) die bij een uitvaart niet welkom zijn, het op een kort geding aankomen. In alle korte gedingen die mij over zulke situaties bekend zijn, besliste de rechter dat zo'n kind of ander naast familielid toch altijd even de gelegenheid krijgt om afscheid te nemen. Bijvoorbeeld in een rouwcentrum een half uurtje voorafgaand aan het 'gewone bezoek'.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek Overige onderwerpen > Uitvaartplechtigheid.
http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&pid=1&scat=86
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten