Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijden huurder

14 augustus 2003

Vraag nummer: 2396 (oude nummer: 2915)

Ik verhuur een woning en de verhuurder is overleden door een verkeersongeval.
Na navraag blijkt dat het huurcontract niet wordt ontbonden door een overlijden. Maar na de erfgename gaat deze weigeren enige achterstal van huurschulden te betalen en weigeren ook het contract op te zeggen tevens blijft er een sleutel achter bij de familie.
Zij willen geen enkele medewerking velenen en voelen zich tot niets verplicht. Zij zeggen ook hun niets te kunnen maken vermits zij afstand zullen doen van de erfenis. Kan dit zo maar dat zij geen medewerking verlenen ik de kosten moet blijven dragen kan ik de woning zonder opzeg van hun terug verhuren?
met dank bij voorbaadt

Antwoord:

Geachte heer,

De huur eindigt inderdaad niet bij het overlijden. De erfgenamen zetten formeel de huur voort, totdat zij opzeggen. Zij zijn aansprakelijk voor de huurkosten, totdat zij laten weten de huur op te zeggen of laten weten geen erfgenaam te zijn. Maar als zij geen enkele uitspraak doen en de woning niet uitruimen en zo nieuwe verhuur in de weg staan, ontstaat een andere situatie, namelijk dat zij door eigen handelen of eigen niet-handelen een schade aan u veroorzaken, waarvoor zij persoonlijk aansprakelijk zijn. Niet direct binnen een paar dagen, maar wel na een redelijke termijn, zeg een paar weken.
Als de erfgenamen afstand doen van de erfenis, moeten zij dat schriftelijk duidelijk maken, door een akte van afstand. Doen ze dat niet, dan zijn en blijven ze aansprakelijk.
Ik heb wel wat ideeën over hoe of wat, maar dat kan ik van een afstand niet zeggen zonder details te kennen.
Als u zelf niet verder komt, zou ik in uw geval z.s.m. een advocaat in de arm nemen. U kunt ook feitelijk het slot wijzigen, zodat de erfgenamen niet in de woning kunnen en geen goederen kunnen verwijderen. U kunt feitelijk goederen onder u houden en eventueel verkopen om de huurschuld mee te verrekenen. Maar daar zitten wat haken en ogen aan. Neem een advocaat in de arm, is het enige zinnige dat ik u kan zeggen. Dat kost geld, maar anders lopen uw kosten hoger op.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.