Onttrekken van goederen uit de nalatenschap
1 juli 2009
Vraag nummer: 6675 (oude nummer: 13337)
Geachte heer van der Putten,
Toen mijn vrouw nog opgebaard lag in het hospice, doorzochten mijn schoonmoeder, schoonzuster en zwager haar kamer. Ze zijn met twee plastic tassen de kamer uitgekomen. Mijn vrouw heeft jaren gewerkt aan boeken voor onze dochters. Voor iedere dochter heeft ze een boek gemaakt. Na veel geharrewar heeft uiteindelijk de schoonzus per email verklaart dat zij de boeken uit de hospice heeft meegenomen en dat ze de boeken ook mocht lezen. Ze stelt dat ze aan mijn vrouw heeft beloofd dat ze onze dochters (8, 10 en 12 jaar oud) de boeken op hun 18e verjaardag zou geven. Dit is niet schriftelijk vastgelegd. Mijn vrouw heeft mij hier niets over gezegd, maar mij juist vertelt dat ik de boeken moest geven wanneer ik dit goed achtte. Wij denken dat de kinderen tegelijkertijd de boeken moeten krijgen en niet over een aantal jaar. Ik heb formeel de afspraak (zo die er zou zijn) tussen mijn vrouw en mijn schoonzuster opgezegd. Is de ontvreemding van de boeken diefstal en kan ik hiervan aangifte doen? Graag uw advies. Met veel dank voor de door u te nemen moeite. Paul Meijeraan
Antwoord:
Geachte heer,
Ik zou dit geen onttrekken van goederen aan de nalatenschap noemen, want deze term wordt gebruikt voor handelingen waarbij een of meer erfgenamen andere erfgenamen benadelen. Maar uw schoonmoeder, schoonzuster en zwager zijn geen erfgenamen. En het gaat ook niet om goederen van enige materiele waarde maar van een heel hoge emotionele waarde.
Maar het lijkt mij vreemd dat familie van de overledene zou moeten beslissen dat, of en wanneer uw kinderen boeken van uw vrouw krijgen. Dit lijkt me een zeer ongewenst soort bemoeizucht.
U bent als echtgenoot samen met uw kinderen erfgenamen van uw vrouw; niet uw schoonfamilie. Een en ander lijkt mij ook uw verantwoording, als echtgenoot en als vader van uw kinderen.
Dit zijn typisch heel persoonlijke zaken die uw gezin aan gaan en niet de schoonfamilie.
Ik denk dat in juridische zin sprake is van verduistering. U kunt inderdaad overwegen om aangifte van verduistering bij de politie te doen. Ik denk dat de politie er weinig mee doet, maar toch, u hoeft dit niet zonder meer te accepteren.
U zou ook de kinderen zelf een briefje aan hun oma en tante kunnen laten schrijven en vragen om de boeken van hun moeder. Mij lijkt dat de familie dan niet kan weigeren.
U kunt de boeken dan samen bewaren en koesteren.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten