Onjuiste vraagstelling op vraag 3318
16 november 2003
Vraag nummer: 2645 (oude nummer: 3390)
Geachte heer,
Onlangs stelde ik een vraag (3318 Diversen)waarop ik duidelijk antwoord kreeg, waarvoor dank.
Bij nader inzien blijkt de vraagstelling niet juist geweest te zijn. Er is namelijk wel ooit een testament gemaakt, waarin de oudere tante als erfgenaam en testamentair-executeur is aangewezen. Of dit nu nog zo is, wordt niet duidelijk, maar is wel aannemelijk.
De zorg van de oudere tante betreft het feit wat te doen indien zij eerder overlijdt dan de jongere. Deze oudere tante woont samen met een vriendin met wie zij een samenlevingscontract heeft en zij zijn testamentair erfgerechtigd van elkaar (zeg ik dat goed?).
Met hartelijke dank en vriendelijke groeten, Annette.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als uw jongste tante het allemaal niet zo veel kan schelen, lijkt het inderdaad waarschijnlijk dat ze het oude testament niet herroepen of ingetrokken heeft.
Maar dan blijft inderdaad het probleem wat te doen als de oudste tante het eerst overlijdt. Dat kan dan op zich een goede aanleiding zijn om het testament te herzien, maar eigenlijk moet je dat vóór zijn. Want je weet dan niet in wat voor lichamelijke of geestelijke conditie de jongste tante dán verkeert.
Ook de oudere tante zou de situatie met haar vriendin misschien ook nog eens moeten heroverwegen. Als zowel de tante als de vriendin op hoge leeftijd zijn, kan het zo zijn dat als een van beiden overlijdt, de ander niet meer in staat is om alle rompslomp die het executeur zijn met zich mee brengt, af te wikkelen. Een voordeel is dat beiden samenwonen, zodat er geen gedoe is met verkoop van een woning of opzeggen van de huur en het leeg halen van een woning. Nog niet, althans. Maar wel bij de langstlevende. Wie regelt bijvoorbeeld de zaken als de vriendin van de tante het eerste overlijdt en de tante een half jaar later (of omgekeerd). Het lijkt mij verstandig om een ander, jonger persoon, dan als opvolgend executeur aan te wijzen.
Überhaupt moet een testament van tijd tot tijd weer eens bekeken worden op gewijzigde omstandigheden. Wellicht hoeft er niets te worden gewijzigd, wellicht wel.
Uw oorspronkelijke vraag was wat er moet gebeuren als een van de tantes komt te overlijden. Het dan regelen van een uitvaart hoeft niet per se een (andere tante als) executeur zelf te doen; het kan ook door u of anderen worden gedaan, in opdracht van de executeur.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten