Mag je een gedicht zonder toestemming van de auteur gebruiken op de rouwkaart
14 september 2007
Vraag nummer: 4964 (oude nummer: 9709)
Wij willen op een rouwkaart graag een gedicht van Gerrit Achterberg gebruiken. Kan dat gewoon of moeten we toestemming aan de uitgever vragen?
Ook willen we een mooie afbeelding die we op internet gevonden hebben (afbeelding van een schilderij van een levende schilder) gebruiken. Hoe pakken we dat juridisch correct aan?
Met vriendelijke groeten,
Geertje Zeijlmaker
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Op elk gedicht en ook op elke afbeelding rust in principe auteursrecht.
Men kan soms voor eigen gebruik teksten van een schrijver of dichter citeren, mits met bronvermelding. Het maakt verschil of u een tekst persoonlijk gebruikt, eenmalig, bijvoorbeeld op de rouwkaart van uw ouders, dan wel of u een bedrijf hebt dat zulke kaarten gaat uitgeven en algemeen te koop aanbiedt.
Hoe het allemaal precies zit weet ik ook niet. Het is helaas niet eenvoudig te doen of te regelen, als men alles 'netjes' wil doen. Ik adviseer u om eens verder te kijken via bijvoorbeeld
http://auteursrecht.startpagina.nl/ of www.auteursrecht.nl.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
PS Ik raad iedereen af om klant te worden bij KPN. Ik verhuis volgende week van Wassenaar naar Velp (Gld). Ik heb een maand geleden de verhuizing bij KPN geregeld en nieuwe telefoon- en faxnummers toegewezen gekregen. Plotseling blijkt er door KPN een fout te zijn gemaakt, zijn de toegewezen nummers vervallen en vindt er geen verhuizing/aansluiting op de afgesproken datum plaats. En dat terwijl de afgelopen maand aan relaties ruim 2000 adreswijzigingen met de nieuwe telefoon- en faxnummers verzonden zijn, nieuw foldermateriaal met die nummers is ontworpen, briefpapier etc etc.
Wij hebben volgende week geen telefoon, geen fax en er is geen internetverbinding en geen e-mailverkeer mogelijk.
KPN is en blijft weigerachtig om het probleem op te lossen.
U bent gewaarschuwd.