Machtiging Aan derden tot inzage in uw medisch dossier na overlijden
14 augustus 2018
Vraag nummer: 55849
Hallo,
Ik erger me aan het feit dat ik het medisch dossier van mijn echtgenoot niet zou mogen zien na overlijden en omgekeerd. Ik wil vooral voorkomen dat ik geen controle en in het ongewisse blijf over de oorzaak van het overlijden. Ik begrijp dat er daarom de bewuste machtiging geschreven en afgegeven moet worden. Mijn vraag is: dit is niet mogelijk, want je weet toch niet altijd van te voren waar je overlijdt? Bestaat er geen algemene machtiging, zodat je altijd toegang hebt tot alle medische dossiers bij alle huisartsen en instellingen? Tweede vraag: als dit niet bestaat, volstaat het dan om een papier klaar te hebben dat je altijd bij je draagt en afgeeft aan de instelling bij binnenkomst?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik kan op uw vraag of opmerking geen zinnige reactie geven. Uw probleem ligt op het vlak van het medisch recht.
Deze site en deze rubriek gaan alleen over de wettelijke regels voor begraven en cremeren. Daar gaat uw vraag niet over. De adviesrubriek kent niet voor niets geen rubriek 'medisch recht'.
In algemene zin kan ik wel opmerken dat er een juridisch probleem is bij de door u voorgestelde oplossing. Als iemand bij leven een machtiging afgeeft om bijvoorbeeld de echtgenoot het medisch dossier in te laten zien, dan is die machtiging ongeldig op de seconde van het overlijden van die persoon. Dat geldt voor alle machtigingen aan derden. Bijvoorbeeld ook om geld van een bankrekening op te nemen en andere situaties.
Via een testament kan men wel na de dood 'machtigingen' verlenen. Maar of dat ook voor inzage in het medisch dossier zou kunnen gelden, kan ik niet beoordelen. Ik weet niet of het medisch recht andere regelingen kent.
Geheel terzijde en in theorie merk ik op dat het medisch geheim juist vaak geldt en zinvol kan zijn in intieme situaties zoals binnen een huwelijk. Het kan juist zijn dat een echtgenoot (v/m) een bepaalde aandoening geheim wil(de) houden voor de partner, om heel veel redenen. Omdat hij/zij de partner niet ongerust wil maken, omdat de aandoening het gevolg is van een eerdere of andere relatie, omdat het reden kan zijn om geen kinderen te nemen omdat een aandoening erfelijk kan zijn, etc. Het medisch geheim geeft partners bewust de keuze elkaar niet alles te (hoeven) vertellen. Soms is het ook fijn om bepaalde dingen niet te weten en je daar geen zorgen over te (hoeven) maken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.