Diefstal, inbraak, valsheid in geschrifte bij meenemen spullen rouwcentrum
14 maart 2004
Vraag nummer: 2976 (oude nummer: 4120)
In januari van dit jaar is mijn vader komen te overlijden. Een hele schok, ookal was er 15 jaar geen contact meer. Hij is is Portugal overleden dus al met al een hoop tijd voordat de begrafenis plaatsvond. Mijn vader is hertrouwd geweest en van deze vrouw inmiddels al een aantal jaren gescheiden. Toch hadden ze contacten en waren er weer plannen. Ik heb alles volgens de regels gedaan en volgens de notaris waren mijn broer en ik enig erfgenamen. Tot zover niks aan de hand. De nalatenschap werd beneficiair aanvaard ivm schulden e.d. Wij waren verder verantwoordelijk voor het leegruimen van zijn huurwoning om de huur op te kunnen zeggen. Echter toen wij in zijn woning kwamen, waren er diverse dingen reeds meegenomen door zijn vriendin (tweede ex-vrouw) welke nergens aanspraak op kon maken. Later bleek ook dat haar zoon zijn spullen opgehaald had bij het uitvaartcentrum welke uit Portugal waren aangekomen. Tevens had hij getekend voor ontvangst met een valse naam. Nu is mijn vraag, kan ik hier juridische stappen in ondernemen, spullen opeisen en eventueel in aanmerking komen voor schadevergoeding?
b.v.d. voor uw antwoord
Antwoord:
Geachte heer,
Ja, u kunt juridische stappen ondernemen, spullen opeisen schadevergoeding eisen. (Dat laatste natuurlijk trouwens alleen áls en voor zover er schade is; zonder schade is er niets te vergoeden).
Echter... hoe weet u dit en hoe bewijst u dat dit door de zoon van de tweede ex-vrouw van uw vader is gedaan?
En gaat het bij de verdwenen spullen om zaken die de kosten van een advocaat dekken? Om u een idee te geven: een advocaat (in Nederland) kost 200,- euro per uur + 5% verschotten en 19% BTW.
Juridische stappen zijn altijd mogelijk. Alleen zijn ze erg kostbaar en ze komen in principe altijd voor uw eigen rekening en risico. U krijgt van niemand een vergoeding. Die afweging moet u maken.
mr W.G.H.M. van der Putten