Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Datum overlijden onbekend - informeren nabestaanden over overlijden

22 september 2015

Vraag nummer: 43776

Onlangs heb ik vernomen dat de moeder van mijn vader zo'n 3 jaar geleden zou zijn overleden. Geen enkele instantie of persoon heeft mijn vader daar een kennisgeving van gestuurd. De Gemeente waar zij zou zijn overleden mag geen informatie verstrekken in het kader van de Privacy wetgeving.

Mijn vader had al vele jaren geen contact meer met zijn nu overleden moeder en ook niet met zijn zuster. Deze zuster heeft vermoedelijk de uitvaart geregeld en ervoor gekozen om haar broer NIET te informeren over het overlijden van hun beider moeder.
Blijkbaar kan dit in Nederland.

Welke wegen kun je bewandelen om er achter te komen of iemand is overleden en wat de datum van overlijden is geweest?
Kun je begrafenisondernemingen afbellen met de vraag of zij de begrafenis van een bepaalde persoon hebben geregeld? Of stuit je ook dan op 'privacy'?
Medewerking van familie krijgen we niet.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Zeker moet een gemeente waar iemand is overleden informatie verstrekken. U kunt daar een uittreksel uit het overlijdensregister aanvragen. De gemeente is verplicht om dat uittreksel te verstrekken. De kosten bedragen ongeveer 12,- of 13,- euro. Aanvragen kan via internet met Digid.
De vraag is misschien in welke gemeente uw grootmoeder is overleden. U kunt aan de gemeente waar zij gewoond heeft, vragen of dat bekend is. Als het goed is, is dat gegeven ook opgenomen in de Gemeentelijke Basis Administratie. Maar u kunt ook zelf bedenken waar dat geweest kan zijn. Voor de hand liggende keuzes zijn de gemeente waar zij het laatst gewoond heeft en de dichtstbijzijnde gemeente met een ziekenhuis. U kunt eerst bellen voordat u het uittreksel opvraagt.

De overheid is niet verplicht om wanneer iemand overlijdt, diens kinderen, (ex-)partner, broers en zussen, ouders, ooms en tantes, neven en nichten, vrienden, etc. over het overlijden te informeren. In normale situaties heeft familie een zodanig contact, dat men dat snel komt te weten. Als uw vader zelf geen contact heeft onderhouden met zijn moeder en andere familie, neemt hij het risico dat iemand komt te overlijden zonder dat hij dat te horen krijgt.
Ook familieleden en andere burgers zijn niet verplicht om nabestaanden van een overledene over het overlijden te informeren.
Alleen een notaris die een nalatenschap beheert en vereffent, gaat op zoek naar erfgenamen. Maar dat is pas enige tijd na het overlijden.

Uitvaartondernemingen kunnen van hun opdrachtgevers inderdaad de opdracht hebben om derden niets te vertellen over een uitvaart die zij hebben uitgevoerd. Het kan ook zijn dat zij geen instructies op dit punt hebben en het u wel vertellen. U kunt in elk geval geen informatie afdwingen van uitvaartorganisaties.

Begraafplaatsen en crematoria zijn wel verplicht om u informatie te verstrekken. Zij hebben openbare registers van iedereen die daar begraven of gecremeerd is. Dat wil zeggen dat zij wettelijk de verplichting hebben om iedereen die er naar vraagt, te informeren of een bepaalde persoon bij hen is begraven of gecremeerd. De wettelijke verplichting geldt zowel voor gemeentelijke als kerkelijke en andere begraafplaatsen en voor gemeentelijke en particuliere crematoria.

Het is logisch om eerst te zoeken bij de begraafplaatsen en crematoria in de woonplaats van uw grootmoeder. Misschien is zij begraven bij uw grootvader; dat zou mijn eerste gok zijn. Mijn tweede gok is dat haar asbus is bijgezet bij de asbus van uw grootvader. Als zij niet te vinden zijn in de woonplaats van uw grootouders, moet u zoeken naar logische plaatsen in de regio met een crematorium, de woonplaats van uw tante of andere plaatsen waar meer familie begraven is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder