Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zelfdoding in buitenland; vragen over vervoer

24 november 2013

Vraag nummer: 36497

een vriend heeft in het buitenland (buiten europa) zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Hoe groot is de kans dat hij niet naar zijn thuisland mag worden gebracht (europa)? En hoeveel tijd is daarvoor nodig?
Moet iemand naar het land van overlijden om dat te regelen of kan dat op afstand?
Met vriendelijke groet,
Bos

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kans dat uw vriend niet naar zijn thuisland vervoerd mag of kan worden is nihil. Met andere woorden: dat kan altijd. Feitelijk is het altijd mogelijk. Wettelijk ook. De vraag is alleen of dat het ook financieel mogelijk is, door een verzekering of voldoende eigen geld.

Hoeveel tijd nodig is voor vervoer, valt niet te zeggen. Er is veel buitenland buiten Nederland, ook buiten Europa, dus er zijn veel verschillende regels. Maar ieder land zal waarschijnlijk wel op de een of andere manier een vorm van onderzoek kennen, bij zelfdoding. Politieonderzoek en/of lijkschouwing. In elk normaal land zal men willen onderzoeken of echt wel sprake is van zelfdoding en niet van moord of doodslag. Hoeveel tijd dat onderzoek kost en wanneer het stoffelijk overschot kan worden vrijgegeven, zal bepalen wanneer vervoer naar Nederland of een ander land in Europa plaats kan vinden.

Als de betreffende persoon Nederlander is, kunt u de ambassade van Nederland in het land van overlijden vragen om hulp of een toelichting op de gebruikelijke gang van zaken.
Als de betreffende persoon een andere nationaliteit heeft, kunnen nabestaanden diens ambassade in het land van overlijden om hulp en bijstand vragen.

Of iemand naar het land van overlijden moet om dingen te regelen, kan ik natuurlijk ook niet zeggen. Uw vraag zegt niets over het land van overlijden en/of de nationaliteit van de overledene. Dan kan ik ook niet zeggen wat voor dat land gangbaar is. Maar gebruikelijk is dat nabestaanden via de ambassade van de nationaliteit van de overledene advies krijgen over hoe men de overledene snel weer naar huis kan krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.