Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat te doen bij overlijden in Oostenrijk zonder dat erfgenamen iets willen regelen

20 oktober 2019

Vraag nummer: 58947

De vader van mijn kinderen is gister levenloos aangetroffen in zijn woning in Oostenrijk, waar hij ongeveer 10 jaar verbleef. Zij zijn hiervan in kennis gesteld via de ambassade of consulaat. De kinderen hadden sinds de scheiding al ruim 30 jaar geen contact meer met hun vader. Zijn lichaam is over gebracht naar een uitvaart bedrijf. De kinderen willen echter in het geheel niets regelen. En zien af van hun erfrecht. Waarschijnlijk zijn er alleen maar schulden.
Na telefonisch contact met dit uitvaartbedrijf hoor ik dat bij een crematie een kist in Oostenrijk verplicht is en dat het dichtstbijzijnde crematorium 80 km verder ligt. De overledene ligt in de koeling en moet er dus ook voor de ligdagen in de koeling worden betaald, voor de crematie, het vervoer naar crematorium etc. Ook de urn zou daar bij het uitvaartbedrijf afgehaald kunnen worden en ook was er de mogelijkheid van opsturen.
Ondanks dat ik gevraagd heb voor prijsinformatie over de meest goedkope vorm van een crematie zonder aanwezigen of plechtigheid en het verzoek heb gedaan om de urn af te komen halen, om later een herdenking in Nederland te houden, krijg ik de indruk dat er kosten in rekening zullen worden gebracht die onevenredig hoog zijn.
Als de gemeente in Oostenrijk de kosten voor haar rekening neemt is er dan altijd een begrafenis ? Of is een crematie ook mogelijk en mogen we dan toch de urn afhalen en mee naar Nederland nemen? Wij willen in Nederland een herdenking organiseren. Kunt u mij tevens informeren waar ik eventueel de meest juiste informatie kan krijgen.
Hartelijk dank voor uw informatie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ken de wetgeving in Oostenrijk niet, maar de kans is 99% dat op hoofdlijnen de regels in alle West-Europese landen hetzelfde zijn. Dat is logica. Ook in Oostenrijk zal de overheid er voor zorgen dat een overledene wordt begraven of gecremeerd, als er geen nabestaanden zijn die het kunnen of willen. In het laatste geval zal de overheid proberen om de kosten op erfgenamen of kinderen (daar kan nog verschil tussen zijn) verhalen.

Als de kinderen niets willen doen of regelen, moeten zij niet een uitvaartverzorger opdracht geven voor een begrafenis of crematie.

Als u de meest eenvoudige crematie overweegt, om de asbus naar Nederland te kunnen halen, is het moeilijk in te schatten met wat voor soort kosten u dan te maken krijgt.
U hebt misschien niet alleen te maken met de kosten van een eenvoudige crematie, maar ook met de kosten van transport (80 km vervoer van een rouwauto met waarschijnlijk 2 personen, want 1 persoon kan niet alleen een kist tillen), de kosten van verzorging van het lichaam, misschien lijkschouwing van een forensisch arts of de overledene wel een natuurlijke dood gestorven is of niet (dat doet in Nederland vaak een GGD-arts; de kosten zitten vaak rond 500,- euro). En inderdaad ook koeling, ligdagen etc.
Ik adviseer u in elk geval om een complete offerte te vragen, alvorens u ergens opdracht voor geeft. Zodat u zeker bent waar u zich financieel toe verplicht. Ik zou dat zeker niet (alleen) mondeling of telefonisch doen, maar schriftelijk.

Als u geen opdracht geeft voor de crematie en de kinderen niets doen en uw ex-man geen vrienden of relaties in Oostenrijk heeft die zijn uitvaart regelen, zal de overheid het doen. Zeer waarschijnlijk is het wettelijk zo geregeld dat de overheid de kosten mag verhalen op de nalatenschap, dus geld en goederen van uw ex-man. Als dat onvoldoende is, kan men de erfgenamen aanspreken. Als de erfgenamen niet van zins zijn om vrijwillig te betalen, is het de vraag wat de Oostenrijkers verder zullen doen. Waarschijnlijk hebben ze er wel recht op om een vergoeding te eisen; dat is hoogstwaarschijnlijk wettelijk zo geregeld (net als in Nederland). Maar dan is het de volgende vraag of men een incasso in het buitenland wil starten. Van een incasso zelf hoeft niemand warm of koud te worden, want pas na een vonnis van een rechter kan een incassobureau of een advocaat echte actie ondernemen. Of men er dan echt een rechtszaak aan wil wijden is maar de vraag, omdat de kosten vaak hoog zijn en het dan de moeite niet loont, als de uitvaartkosten laag zijn.

Als in Oostenrijk de overheid een crematie regelt, moet u er van uitgaan dat u de asbus niet krijgt, voordat u de gehele kosten van de overheid betaald hebt.

U vraagt waar u goede informatie kunt krijgen. Dan zou ik, als ik u was, contact opnemen met de Oostenrijkse gemeente en uitleg vragen wat er volgens haar zou moeten of kunnen. U kunt het uitvaartbedrijf om meer informatie vragen; ik zou benieuwd zijn om te weten wie het bedrijf opdracht heeft gegeven om uw ex-man op te halen. U zou onze ambassade in Wenen kunnen vragen of men u in algemene zin kan informeren over de gang van zaken of waar u nadere informatie kunt krijgen.
Ik zou als ik u was ook eens uitgebreid op internet zoeken; misschien is er in Oostenrijk ook een site die vergelijkbaar is met Uitvaart.nl.

Een van mijn eerste gedachten is, dat uw ex-man om een bepaalde reden in Oostenrijk is gaan wonen. Zijn er in zijn omgeving geen mensen die zich zijn situatie aantrekken en die zijn uitvaart zouden willen regelen? Dat weet u waarschijnlijk niet. Maar ik vind het voor de hand liggen.

Mijn volgende gedachte was, waarom u na een scheiding van ruim 30 jaar nog een herdenking voor uw ex-partner zou willen regelen, terwijl zijn kinderen er blijkbaar niets mee te maken willen hebben. Maar op die vraag zult u zeker zelf het antwoord weten.

Ter vergelijking: zie de vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'. Zeer waarschijnlijk gelden vergelijkbare regels en kosten in Oostenrijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder