Vervoeren as vanuit NL naar DLD door familie om later te begraven
7 maart 2024
Vraag nummer: 68002
Goedemiddag,
Op dit moment verzorg ik de uitvaart van een moeder. Zij heeft 1 dochter die woonachtig is in Duitsland. Moeder wordt gecremeerd en de dochter is zich er van bewust dat het vervoeren van as door de familie niet zomaar mag in DLD. Vader leeft nog maar zal later ook worden gecremeerd in NL. De as van moeder zal in NL blijven totdat ook vader overlijdt. Daarna wil de dochter beide asbussen/urnen meenemen naar DLD om daar te begraven.
Daarom een aantal vragen:
1) Mag dochter beide as-bussen/urnen (met internationale crematieverklaring) zelf meenemen over de grens en thuis bewaren?
2) Zo ja, kan zij daarna de begraving van beide asbussen/urnen zelf nog regelen via een plaatselijke ondernemer?
3) Zo ja, worden er bepaalde eisen aan de urn/as-bus gesteld door DLD?
Alvast dank voor uw antwoord.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
1. Ja.
De Nederlandse wetgeving legt geen regels op voor de uitvoer of voor het transport.
Een internationale crematieverklaring heeft geen juridische betekenis. Men kan een asbus ook zonder zo'n verklaring vervoeren.
Dat vervoer van een asbus in Duitsland verboden is of aan strenge regels onderworpen is, is een misverstand. Ook is het een misverstand dat het in Duitsland verboden is om een asbus thuis te bewaren. Dat is het niet.
Het ligt anders.
Het is in Duitsland verboden dat een crematorium of uitvaartondernemer as of een urn direct aan familie geeft. As mag alleen worden overgedragen aan een andere uitvaartorganisatie. Als Duitse as naar Nederland zou komen kan dat volgens Duitse regels alleen op aanvraag van een Nederlandse professionele partij. Maar Nederlandse as kan probleemloos naar Duitsland worden vervoerd per postpakket of koerier. En kan in het geval van 'uw' familie door de dochter gewoon ook zelf met de auto worden meegenomen. Als de dochter het een veilig idee vindt dat ze aan de hand van een crematieverklaring kan aantonen dat de as de as van haar moeder is, kan ze een internationale crematieverklaring van het crematorium vragen en krijgen. Maar het is geen wettelijke en geen door een internationaal verdrag opgelegde verplichting om dat te hebben, niet in Nederland en niet in Duitsland, zowel niet voor het vervoer als het thuis bewaren.
2. Ja, zeker.
3. Dat denk ik niet.
Het kan in Duitsland ook per Land (Nedersaksen, Beieren, Brandenbursg etc.) verschillen, want ze hebben verschillende wetten voor begraven en Feuerbestattungen. Dat zou u voor de zekerheid in Duitsland bij de begraafplaats na moeten vragen. Maar ik denk dat het dan eerder om eigen regels van de begraafplaats gaat, dan om landelijke of regionale wetgeving.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.