Repatriering vader uit Spanje
26 januari 2022
Vraag nummer: 64244
Geachte heer,
Kunt U mij aangeven welke stappen ik dien te nemen na het overlijden van mijn schoonvader, Nederlander en woonachtig in Rojales, Spanje. Hij wil in Nederland begraven worden naast zijn overleden echtgenote en heeft de dienst en grafrechten reeds betaald.
Antwoord:
Geachte heer,
Ik begrijp uit uw vraag dat uw schoonvader nog niet overleden is, maar dat u vast inlichtingen inwint. Heel verstandig.
Het overbrengen van uw schoonvader naar Nederland is geen enkel probleem. Dat kan en mag.
Zowel Nederland als Spanje zijn partij in de 'Overeenkomst inzake het vervoer van lijken' van Straatsburg van 26-10-1973. Voor Nederland is deze overeenkomst in 1975 in werking getreden en voor Spanje in 1989.
Overigens weigert Nederland nooit een overledene uit een ander land. De nationaliteit speelt geen rol. Ook niet dat een rouwdienst en grafrechten betaald zijn.
U kunt in Spanje een uitvaartondernemer zoeken die uw schoonvader verzorgt en op het vliegtuig zet. De uitvaartondernemer zal bij de lokale overheid aangifte moeten doen van het overlijden en dan meteen een laissez-passer (lijkenpas) vragen voor het transport.
Misschien is het verstandig om een wat grotere uitvaartonderneming in te schakelen, omdat die er waarschijnlijk ervaring mee hebben. Ik weet dat er in Spanje ook diverse Nederlandse uitvaartverzorgers actief zijn, voor wie het overbrengen van een overledene naar Nederland waarschijnlijk ook een bekende procedure is. U kunt zulke mensen googlen. Maar in principe kan elke uitvaartverzorger in Spanje het regelen. Maar om in het Nederlands of Engels te communiceren is voor veel Nederlanders wel fijn.
Dan moet u in Nederland een uitvaartverzorger inschakelen die uw schoonvader van het Mortuarium Schiphol haalt en een verlof tot begraven vraagt bij de gemeente waar de begraafplaats ligt. Voor dat verlof moet de laissez-passer uit Spanje aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de betreffende gemeente worden afgegeven.
Als het transport en voorbereiding van de begrafenis in Nederland langer dan 8 dagen in beslag hebben genomen, moet de begrafenis zo spoedig mogelijk plaatsvinden, zonder dat nog een verlof voor uitslag van de burgemeester van de Nederlandse gemeente nodig is. Feitelijk zijn er in Nederland ook een paar dagen nodig om het verlof tot begraving en misschien nog wat praktische zaken met de begraafplaats en een afscheidsdienst e.d. te regelen. Dat is geen probleem, dat kan allemaal. De wetgever stelt geen harde termijn, maar stelt zich redelijk op en laat ruimte voor afscheid.
U hebt niet geschreven in welke plaats uw schoonvader begraven zou willen worden. Iedere uitvaartverzorger in Nederland kan een en ander regelen, maar ik zou zelf een voorkeur hebben voor een middelgrote onderneming die ervaring heeft met dit soort kwesties. Voor de kosten zal het geen verschil maken of een onderneming groot of klein is. Misschien is het ook wel handig om een onderneming met landelijke dekking te hebben, zoals Topuitvaarten.nl, zodat medewerkers weinig reistijd hebben en de lokale situatie kennen, wat allemaal net even iets soepeler werkt.
In de subrubriek 'Buitenland' staan ook een stuk of 10 vragen over overlijden in Spanje.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.