Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijden in Frankrijk; uitvaart in Nederland

3 september 2018

Vraag nummer: 56015

Mijn vrouw en ik wonen in Frankrijk en raken op zo'n leeftijd dat we moeten nadenken over het levenseinde. Wij zouden in Nederland begraven willen worden (ik) of gecremeerd (mijn vrouw).

Bij ons komen de volgende vragen op:
- Moeten wij een verzekering afsluiten, en zo ja in welk land.
- Welke eerste stappen moeten wij bij een overlijden ondernemen hier in Frankrijk . Is het juist dat een Franse begrafenisondernemer eerst alle formaliteiten regelt tot de grens en dat daarna een Nederlandse begrafenisondernemer het overneemt.
- Wat zijn (ongeveer) de totale kosten van de hele begrafenis.
- Waar moet men nog meer aan denken.

Bij voorbaat dank!

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan alleen enkele algemene dingen zeggen, omdat ik te weinig van uw situatie weet.

Ik zou iedereen die eigen geld heeft, adviseren om zelf geld voor de uitvaart opzij te zetten op een spaarrekening.
In Nederland is een natura-verzekering vrij gebruikelijk, maar dat zou ik Nederlanders in Frankrijk zeker afraden, want een Nederlandse verzekeraar kan geen diensten in Frankrijk aanbieden. Wie (te) weinig eigen geld heeft, adviseer ik om een verzekering te kiezen die geld uitkeert te kiezen. Een uitvaartverzekering of een kleine levensverzekering. Dat hangt ook van de leeftijd van de verzekerde af.
k ken de mogelijkheden van Franse uitvaartverzekeringen niet, dus kan daar niets over zeggen.

Bij een overlijden in Frankrijk zal aangifte van overlijden moeten worden gedaan in de gemeente van overlijden, neem ik aan. Dat is eigenlijk in de hele wereld gebruikelijk. Er zal ook een verklaring van overlijden van een arts nodig zijn, die de overledene eerst schouwt.

Transport van een overledene naar Nederland is in principe eenvoudig. Als aangifte van overlijden wordt gedaan, kan meteen om een laissez-passer worden gevraagd bij de gemeente. Frankrijk is net als Nederland partij in het verdrag van Straatsburg voor het vervoer van lijken. Het Franse document wordt dus probleemloos in Nederland aanvaard. In de Nederlandse gemeente waar de overledene zal worden begraven of gecremeerd, moet bij de gemeente een verlof tot begraven of cremeren worden gevraagd.

Een Franse ondernemer zou in principe ook in Nederland de begrafenis kunnen verzorgen, maar ik denk dat men dat om praktische redenen niet wenst.

Ik vermoed dat de kosten van een uitvaart van een Nederlander die in Frankrijk is overleden en in Nederland begraven of gecremeerd wil worden, niet veel hoger zijn dan bij een overlijden in Nederland. Er komen alleen de kosten van vervoer bij. Vervoer kan gewoon per
rouwauto plaatsvinden, net als binnen Nederland of binnen Frankrijk.
Bij een overlijden in Zuid-Frankrijk is misschien het vliegtuig makkelijker. Maar als de situatie van een overlijden zich voordoet, ben je er snel achter wat praktisch en niet onnodig duur is. Een serieuze Franse ondernemer kan dat snel uitzoeken.

Begraven in Frankrijk lijkt mij trouwens de goedkoopste optie. Een graf voor onbepaalde tijd op een Franse dorpsbegraafplaats kost soms maar een paar tientjes, zo heb ik gehoord van (Nederlandse) ouders die daar een kind hebben begraven en zelf later bijbegraven zullen worden. In Nederland kunnen de kosten voor een eigen graf vaak al snel een paar duizend euro bedragen. In Frankrijk zullen in de steden de tarieven ook wel hoger zijn dan in een dorp.

Als iemand gecremeerd wil worden, is het goedkoper om iemand in Frankrijk te cremeren en de asbus naar Nederland mee te nemen en in Nederland een afscheid met de asbus te organiseren, dan om een lichaam naar Nederland te transporteren.
Voor het vervoer van een asbus zijn geen vervoersdocumenten nodig, dat mag altijd.

Zie ook het tiental andere vragen over overlijden in Frankrijk in de subrubriek 'Buitenland'.

Er zijn ook diverse sites voor en van Nederlanders in Frankrijk die aan dit onderwerp ook aandacht besteden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder