Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overledene Duits concentratiekamp herbegraven in Nederland

9 november 2017

Vraag nummer: 52686

Goedenavond,

Mijn vader heeft na het overlijden van mijn opa de zoektocht gestart naar zijn eigen opa. Waarvan bekend was dat hij is omgekomen in een Duits concentratiekamp.

Is daar een mogelijkheid dat Uberhaupt een lichaam uit een kamp word vrijgegeven en naar Nederland vervoert kan worden?

Wat zijn de procudures en kosten?
Wat moeten wij zelf regelen en wat kunnen jullie regelen?

Hoop spoedig van u te horen.

Mvg Bastiaan den Breejen

Antwoord:

Geachte heer,

Of een stoffelijk overschot uit een Duits concentratiekamp kan worden opgegraven en herbegraven, weet ik niet. Ik neem aan in principe wel, als bekend is waar uw grootvader begraven is. Als het graf niet precies bekend is, niet.

Net als in Nederland kan in Duitsland iemand worden opgegraven en elders herbegraven.. In binnen- of in buitenland, maakt geen verschil. Wat de voorwaarden in Duitsland zijn, weet ik niet. Dat kan ook nog van Land tot Land (Hessen, Bayern, NRW etc.) verschillen. Maar dat zal de lokale overheid aldaar u exact kunnen vertellen.

Het vervoer van Duitsland naar Nederland is nooit een probleem en het herbegraven van een uit Duitsland overgebracht stoffelijk overschot is ook geen enkel probleem. Er is in Nederland niet eens een verlof tot begraven nodig, als de Duitse vergunning tot opgraving vermeldt dat er een herbegraving in Nederland zal plaatsvinden.

Vergunningen en zo kosten nauwelijks geld, misschien een paar tientjes. Aan het transport naar en in Nederland zijn geen eisen gesteld. Als het heel weinig beenderen zijn, kan het als een postpakket verzonden worden, wat de Nederlandse wetgeving betreft. Of in een klein beenderenkistje achter in een privé auto. Als er eisen zijn, zullen die door de Duitse wetgeving worden gesteld.

Zie vergelijkbare vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven (of cremeren)'.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as (ook na een crematie na een opgraving)?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.