Opbaren in Duitsland (aanvulling)
25 juni 2003
Vraag nummer: 2314 (oude nummer: 2772)
Ik las op de website www.postmortal.de (interessante site) dat voor vervoer vanuit Duitsland wel een "Leichenpass" noodzakelijk is, althans dat staat in het Bestattungsgesetz van de deelstaat Nordrhein Westfalen waar veel over te doen is bij onze Oosterburen.
Vanuit Nederland is het dus eenvoudiger.
Al met al zou je dus wanneer je iemand die in Nederland overlijdt en in Duitsland moet worden opgebaard eerst in Nederland het door u genoemde briefje moeten aanvragen. Vervolgens voor het vervoer terug vanuit Duitsland aldaar een "Leichenpass". Een hele rompslomp dus.
In het kader van Europese richtlijnen zou dit eenvoudiger moeten kunnen.
Antwoord:
Geachte heer,
Het vervelende is dat de regelgeving eigenlijk niet in deze situatie voorziet. Want het briefje van de burgemeester is eigenlijk bedoeld om in het buitenland te begraven of te cremeren. Dan dan is het lastig om zo'n briefje van de afdeling Burgerzaken van een gemeente kos te peuteren, want men kan de strekking vaak moeilijk overzien en men is voorzichtig in wat men afgeeft (waar men op zich volledig gelijk in heeft).
Europese richtlijnen zijn er niet. Er wordt op dit moment wel gewerkt aan een soort van Europese norm voor lijkbezorging. Als ik het simpel zeg moet die norm er voor zorgen dat een kist uit Wenen niet te groot is voor een graf in Amsterdam of een crematieoven in Oslo. Maar het betreft een privaat initiatief van uitvaartorganisaties en bedrijven die geld verdienen aan het vervaardigen van normen. En waarbij geen verdragen of wetten worden aangepast.
Eigenlijk zou er binnen de EU eenzelfde regeling moeten gelden als binnen de Benelux: wat in het eigen land goed genoeg is, is ook goed voor in het buitenland. Dan zou je gewoon in een ander land moeten kunnen opbaren zonder papieren rompslomp. Identiteitspapieren van de overledene zoals een paspoort, rijbewijs of andere identiteitskaart zouden dan voldoende moeten zijn (ik denk dat het te ver gaat om zonder énig gegeven een overledene op sleeptouw te nemen).
Zo ver zijn we nog niet. Maar ik weet dat deze rubriek ook regelmatig wordt bezocht door invloedrijke ambtenaren en enkele politici (dag Cees! Dag Rick! Dag Genie! Dag Wim! Dag Joan!), dus wie weet, op termijn...
mr W.G.H.M. van der Putten