Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Leichenpas uit Duitsland nodig?

19 juli 2004

Vraag nummer: 3227 (oude nummer: 4518)

Geachte heer van der Putten,

Ik heb, na onze samenkomst in Duitsland d.d. 24-03-2004, u nog eenmaal telefonisch benaderd over de vraag of wij, voor het cremeren van Duitsers in Nederland, nog steeds een lijkenpas nodig hebben.
Uw stellig antwoordt hierop was NEE. Ik ben er niet van op de hoogte of de betreffende ambtenaar van de gemeente heythuysen, zoals was afgesproken, u hierover zou informeren maar volgens mij is dit tot op heden nog niet gebeurt.
Derhalve nogmaals mijn vraag.
Hebben wij anno 2004 nog een leichenpass nodig ja of nee.
Mocht u antwoordt nee zijn wilt u dan zo vriendelijk zijn om aan te willen geven waar ik deze gegevens kan ophalen zodat ik deze door kan geven aan de betreffende instantie.

Bij voorbaat dankend voor u antwoordt verblijft met de meeste hoogachting,

J.M.Linssen
Directeur Crematorium Midden-Limburg te Baexem.

Antwoord:

Geachte heer Linssen,

Ik ben in de tweede helft van mei gebeld door een medewerker Burgerzaken van de gemeente. Ik heb haar uitgelegd hoe het zat, namelijk dat Duitsland geen partij is in de overeenkomst van Straatburg en valt onder 'overige landen'. Zij meende nog dat Duitsland partij zou zijn in het Verdrag van Berlijn, maar ik heb gezegd dat zij niet op de naam Berlijn af mocht gaan om te veronderstellen dat Duitsland partij is. Dat weten we simpelweg niet. En we weten ook niet wat de documenten van dat verdrag zijn, dus houden we er maar geen rekening mee. Bovendien is het zo dat Nederlandse gemeenten een dergelijk document kúnnen accepteren, maar niet moeten of mogen eisen. Kortom, een eenvoudig papier waarop staat wie de overledene is, en waar het lichaam naar toe gaat, volstaat voor het Besluit op de lijkbezorging.
De betreffende ambtenaar kon bijna niet geloven dat het zo eenvoudig is. Ik heb haar geadviseerd om dan nog maar eens contact op te nemen met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Iets anders is, dat men in Duitsland zelf meestal wel door de Ortsbehörde een soort Leichenpass uitgeeft, om vervoer mogelijk te maken. Dat schijnt al nodig te zijn om een lichaam van de ene naar de andere gemeente te kunnen brengen. Zoiets kennen we in Nederland niet. Zo'n Leichenpass is iets anders dan een internationaal laissez-passer. Maar als daar op staat waar de overledene naar toe gaat, zou zo'n pas van de Ortsbehörde (een soort politie) gebruikt kunnen worden om in Nederland een verlof over begraven of voor cremeren af te geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.