Depositofonds; fiscaal voordelig?
30 november 2004
Vraag nummer: 3522 (oude nummer: 5079)
Geachte hr v.d Putten,
Uw mail van 5-12-'01 aan dhr van Strien heb ik met belangstelling gelezen!
Omdat ik vaak andere berichten lees over de kwestie al/niet als buitengewone uitgaven te beschouwen en deposito's beneden fl 12.500 p/p niet belastbaar in box 3 , zou ik graag van u weten of uw visie ook voor IB 2004 nog geldt.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
J.Laan
Antwoord:
Geachte heer Laan,
Wat ik schreef in vraag 2025 "Fiscale behandeling uitvaartkosten in nieuwe belastingstelsel (na 1-1-2001)" in de sub-rubriek Kosten uitvaart, geldt nog onverkort. Ook al zijn de bedragen en percentages elk jaar een beetje aan wijziging onderhevig.
Omdat het nog geldt, heb ik de vraag ook nog in de lijst 'Meest gestelde vragen' staan.
Het klopt inderdaad ook dat een deposito van ongeveer fl. 12.500,- ofwel ongeveer zo'n 5.700,- of 5.800,- euro (ik weet het bedrag niet exact) niet belast wordt in box 3.
Maar u moet zich realiseren met wat voor kosten u te maken krijgt. De gemiddelde kosten van een gemiddelde uitvaart liggen tegenwoordig rond de fl. 10.000,- ofwel zo'n 4.500,-. Dat is een tamelijk gewone nette uitvaart zonder uitspattingen, zoals de meeste in Nederland. Dat is een heleboel geld, maar mensen verkijken zich vaak op de kosten. Er zitten veel arbeidsuren in een uitvaart, ook achter de schermen en de kosten van mortuarium, speciaal vervoer e.d. zijn ook niet mis. En ze zijn nauwelijks te voorkomen. Een vrijstelling van fl. 12.500,- / EUR 5.700,- is echt niet luxe. Als men een uitvaart heeft met een paar volgauto's, een iets luxere kist dan het standaard model, een koffietafel en een advertentie in een landelijk dagblad, komen er al snel enkele duizenden euro's bij.
Als men denkt aan een crematie met verstrooiing van as, is men na de uitvaart in feite klaar met de kosten. Als men een mooie en bijzondere verstrooiing kiest zoals bijvoorbeeld op zee, met familie, (http://www.uitvaart.nl/aqua_omega/) dan komen er nog wel wat kosten bij, maar dat is relatief weinig en goedkoop.
Bij begraven is men meestal veel meer kosten kwijt. Een eigen graf op een gemeentelijke begraafplaats kost voor 20 jaar tegenwoordig zo'n 3.000,- (met uitschieters naar beneden en naar boven) en een grafmonument tussen de 2.000,- en 4.000,- euro.
Als men dat meeneemt in een fiscaal aftrekbaar deposito, kom je met een deposito bij een gewone uitvaartverzekering of gewone uitvaartvereniging niet uit, omdat de vrijstellingen ruim overschreden worden. En ik meen dat het dan zo is dat niet het bedrag bover de vrijstelling belast is, maar het gehele bedrag. Dus bij een deposito van bijvoorbeeld 8.000,- niet het meerdere van ongeveer 2.200,- (boven 5.800,-) maar het hele bedrag van 8.000,-. En 1,2% per jaar lijkt niet zo veel, maar tikt toch erg aan. In 25 jaar is dat 30%... En niemand weet of hij oud of jong overlijdt. Daarom wees ik destijds al op Grafzorg Nederland en de mogelijkheid om een graf en monument buiten box 3 te houden.
mr W.G.H.M. van der Putten