Begrafeniskosten ten laste van overledene zelf
17 augustus 2007
Vraag nummer: 4916 (oude nummer: 9573)
waarom kunnen de kosten van iemands begrafenis niet als persoonsgeboden aftrekpost in mindering worden gebracht voor de inkomstenbelasting over het jaar van overlijden, dus ten laste van de overledene zelf? bedankt voor uw moeite
Antwoord:
Geachte heer,
Dat heeft een heel simpele juridische reden: de overledene is dood. De kosten voor de uitvaart zijn gemaakt ná het overlijden, terwijl de inkomstenbelasting uitsluitend betrekking heeft op de periode vóór het overlijden. Dat de inkomstenbelasting na iemands overlijden later wordt afgehandeld door erfgenamen, doet aan dit principe niets af. Alleen de lusten en lasten tot het moment van overlijden kunnen in de aangifte worden verwerkt.
Op het moment van overlijden verandert alles, niet alleen feitelijk, maar ook wettelijk/juridisch. Inkomstenbelasting wordt geheven van levenden, niet van doden.
De kosten van de uitvaart zijn kosten die de overledene niet bij leven heeft gemaakt. De kosten die ná zijn overlijden zijn gemaakt kunnen nog wel (beperkt) worden afgetrokken van de successierechten, maar de meeste mensen hebben daar vanwege de relatief geringe omvang van een nalatenschap niet mee van doen.
Iemand kan wel zorgen dat de kosten van zijn toekomstige uitvaart voor hem aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting, maar dan moet hij dat bij leven zelf regelen. Dat is financieel vaak erg aantrekkelijk. Zie voor de voorwaarden waaronder die kosten aftrekbaar zijn, andere vragen en artikelen op deze site.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten