Mummificatie
25 oktober 2002
Vraag nummer: 1362 (oude nummer: 1714)
Wed 15 Nov 2000
Geachte heer van der Putten,
Ik en mijn medestudenten hebben uw artikel gelezen over mummificatie in Nederland.
Wij moeten namelijk een werkstuk maken over het techniek die er werd gebruikt om te mummificeren. Wij wouden graag meer weten over dit onderwerp. Ook wouden we meer informatie verkrijgen over het verschil van vroeger de Egypten en nu. We dachten dat u ons kon helpen meer sites over de technieken die vroeger mummies gemaakt werden en het geloof die erachter staat.
Giano
Antwoord:
Beste Giano,
Ik kan me niet herinneren een artikel over mummificatie te hebben geschreven. Misschien is het terloops ter sprake gekomen bij een verhaal over problemen rond graven. Als dan incidenteel mummificatie optreedt, kan dat, maar is dat geheel onbedoeld. Komt helaas toch wel eens voor.
Wellicht ook doel je op het rapport over thanatopraxie, waar ik aan meegewerkt heb. Maar dat is geen mummificatie. Dat is een tijdelijke conservering die de normale lijkontbinding niet belemmert (wat mummificatie juist wel beoogt). Iets anders zou in Nederland niet mogen en zou ook beslist onwenselijk zijn. Opa kiest er niet voor om begraven te worden om later over 1000 jaar in het Rijksmuseum voor Oudheidkunde van Leiden, en dan haar dependance op Jupiter, ten toon gesteld te worden als mummie. Zijn keuze is om tot stof te vergaan. Als je op een normale goed aangelegd begraafplaats in een oud graf graaft, vind je vaak helemaal niets meer terug. En dat is ook de bedoeling.
Ik had gisteren nog een begraafplaatsbeheerder aan de telefoon die van een familie het verzoek had gekregen om iemand in een graf van zo'n 50 jaar oud in een ander familiegraf te herbegraven. Zijn probleem was dat hij nog niet het kleinste botje terug vond, dus wat moest hij nu herbegraven? Ik heb voorgesteld om een symbolische schep zand uit het graf te nemen en in een klein kistje te doen. Want daar zitten de resten tussen. Behalve in dit ene geval zouden we niet willen dat we na 50 of 100 of 200 jaar telkens mummies verhuizen.
Om - na deze uitweiding - kort en bondig te gaan: van de techniek van mummificatie, nu en in de oudheid, weet ik niets af. Ik ken wel een paar mensen die er mogelijk wel iets van af weten.
Iemand die ook wel eens historisch onderzoek naar balseming e.d. heeft gedaan en er overigens veel van afweet, is de heer mr. F. Mutter. Je kunt hem eens bellen. Vriendelijke man, die beslist zal willen helpen als hij kan. Zijn telefoonnummer is (070) 3458368.
Dan kan ik je nog verwijzen naar de heer B. de Leng. Hij is o.a. gediplomeerd balsemer, die o.a. cursussen hierover geeft. Ook een vriendelijke behulpzame man. Hij is werkzaam bij ZDG/CMO in Geldermalsen en telefonisch bereikbaar op (0345) 580770.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bekijk ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > uitvaartverzorging.
Bijvoorbeeld de vraag Wat is thanatopraxie en hoe werkt het?