Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Bewaren as na crematie van opgegraven lijk

7 maart 2024

Vraag nummer: 67999

Geachte heer Van der Putten,
Is een overledene, die in de wetgeving benoemd wordt als lijk, na de wettelijke grafrusttermijn nog steeds een lijk in de juridische zin van het woord? Na een ruiming spreekt de Wlb toch niet meer over lijken maar over resten? Zou hier dan niet uit volgen dat voor gecremeerde resten de wettelijke bewaartermijn van een maand voor uitgifte van de as niet geldt?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een lijk is een overledene.

Het woord 'lijk' heeft op zichzelf geen juridische betekenis. Er is ook geen koppeling met een termijn. Ook niet met de wettelijke termijn van grafrust (10 jaar).
Pas na de ruiming van een graf, ongeacht of dit na 10 jaar of 200 jaar na de begraving gebeurt, spreekt de wet over 'de overblijfselen der lijken' (artikel 31).

In artikel 59 Wlb staat dat de houder van een crematorium de asbus een maand bewaart. Er wordt geen onderscheid gemaakt - in dit of een ander artikel - of een pas overleden persoon dan wel overblijfselen van lijken worden gecremeerd, voor wat betreft het bewaren van de as. Het bewaren van as gedurende een maand na de crematie is een algemene voorwaarde van de wet. Het geldt voor elke crematie.
Het geldt niet alleen voor Nederlandse crematies, maar ook als uit het buitenland afkomstige as in een Nederlands crematorium in een asbus wordt geborgen. Ook een nabestaande die buitenlandse as krijgt, dient de as gedurende minimaal een maand na de invoer te bewaren.

Dus de gecremeerde resten na opgraving van een overledene moeten ook gewoon een maand bewaard worden.

De regelgeving is heel eenvoudig: de as moet in elke situatie altijd een maand bewaard worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.