Wat is nodig voor repatriëring als het overlijden geruime tijd geleden is (asbussen naar Indonesië)
16 januari 2017
Vraag nummer: 49069
Mijn vader is in 1964 overleden en mijn moeder in 1994. Zij zijn in hetzelfde graf begraven. Nu wil ik mijn ouders repatriëren naar hun geboorteland Indonesië. Uit informatie op uw site heb ik begrepen dat toestemming van de burgemeester nodig is om de stoffelijke resten op te graven.
Zelf heb ik het idee om nadat de stoffelijke resten zijn gescheiden, over te gaan tot crematie om daarna de urnen met de as zelf over te brengen naar Indonesië. Mijn ouders zijn dus al geruime tijd geleden overleden en ik vraag mij af met welke procedures en/of formaliteiten ik rekening moet houden en welke instanties ik moet benaderen alvorens ik met de as naar Indonesië kan vertrekken. Ik beschik niet over documenten bv. paspoorten van de overledenen.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het is heel eenvoudig en wijst zichzelf.
Inderdaad is voor de opgraving en crematie een vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. U kunt een brief aan de burgemeester schrijven. Dat hoeft geen lang verhaal te zijn. Eigenlijk gewoon wat u hierboven in uw vraag al schreef.
Ik verwacht dat de afgifte van de vergunning geen probleem is.
De vergunning houdt tevens vergunning in voor de crematie van uw ouders. Daar is geen apart verlof voor nodig.
Het crematorium waar uw ouders gecremeerd worden, kan op uw verzoek een crematieverklaring in het Engels afgeven.
Hiermee zijn alle formaliteiten vervuld.
Als u de asbussen naar Indonesië verstuurt of zelf met de asbussen op reis gaat, hebt u formeel geen papieren nodig. Er is geen wet in Nederland die zegt dat u papieren nodig hebt voor de uitvoer van as en er zijn geen internationale verdragen over het vervoer van as. U mag dus gewoon met as op reis gaan.
Dat is het verhaal van Nederlandse zijde.
Aan de andere kant - van Indonesische zijde - is het zo dat op de site van de Indonesische ambassade een 8-tal eisen zijn geformuleerd waar men aan moet voldoen om as in Indonesië in te voeren. Zie http://www.new.indonesia.nl/index.php/en/2012-11-12-07-48-27/transporting-the-remains-ashes
Ik heb eerlijk gezegd sterk de indruk dat deze 8 voorwaarden zijn bedacht door een overijverige ambtenaar die meent dat het verkeerd is als iets makkelijk kan, terwijl het ook moeilijk kan. Hij kiest duidelijk voor moeilijk. Er worden eisen gesteld zoals het paspoort van de overledene en een ontvangstbrief van iemand in Indonesië. Dat zijn zinloze bureaucratische eisen. Ik durf een weddenschap aan dat deze regels niet stoelen op enige regelgeving in Indonesië. In Indonesië heb je ook bekwame wetgevingsjuristen en die verzinnen geen eisen zoals op de site van de ambassade staan. Want er kan in principe as uit ruim 200 landen worden ingevlogen en in een aantal landen is het volstrekt onmogelijk om aan de vermeende vereiste papieren te komen. Omdat die landen in oorlog zijn of waren, bijvoorbeeld. Of omdat die landen geen burgerlijke stand kennen. Of om andere redenen. En omdat die eisen niet functioneel zijn. Een verstandig land stelt daarom nooit zulke eisen. Ik zou me er niet druk over maken, als ik u was.
Als het u een veilig idee geeft, kunt u natuurlijk met de asbussen naar de Indonesische ambassade gaan en daar de procedure van de ambassade doorlopen.
Aan de andere kant is het zo dat ik zo'n 30 jaar ervaring heb met advies over het transport van as naar Indonesië. U kunt in de adviesrubriek lezen dat ik daar een paar keer per jaar vragen over krijg. Ik adviseer altijd om het eenvoudig te houden en de Engelstalige crematieverklaring van het crematorium mee te nemen. Ik heb nog nooit gehoord dat daarmee of daardoor problemen ontstonden.
Zie andere antwoorden op tientallen vragen over het transport naar en het verstrooien van as in Indonesië, op Bali of Java, in de subrubriek 'Vervoer asbus buitenland' of de subrubriek 'Buitenland'.
Zoals de vraag 'Asverstrooing in Indonesië van 31 maart 2016.
Terzijde: waarschijnlijk hebt u voldoende aan een zogenaamde kinderasbus. Na de opgraving is waarschijnlijk een klein bottenkistje voldoende. Dan is de hoeveelheid as gering en is geen grote asbus nodig. Dat is fijn, want makkelijker te vervoeren in uw handbagage.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het vervoer van as naar het buitenland:
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.