Verstrooing van as Nederlander in het buitenland
28 oktober 2018
Vraag nummer: 56533
Het artikel hierboven gaat over verstrooiing van een niet-Nederlander in Nederland. Hoe zit dat andersom. Ik wil graag dat mijn as in Ierland uitgestrooid wordt. Hoe zit dat als ik hier woon en hoe zit het als ik als Nederlander in Ierland woon (en dan heb ik het over de republiek).
Antwoord:
Geachte heer,
U reageert waarschijnlijk op een artikel over verstrooiing in de Infotheek van deze site. Ik kan niet zien waar u op reageert. Misschien 'Asverstrooiing' of 'Asbestemming' of 'Overlijden in het buitenland'.
Over het verstrooien van Nederlanders of andere buitenlanders in een ander land zijn al ruim honderd vragen gesteld en beantwoord in de subrubriek 'Vervoer en verstrooiing as buitenland'.
Ik kan alle antwoorden samenvatten met de zin "Iedere wereldburger kan zijn as in een ander land laten verstrooien".
Een Nederlander kan zijn as in Italië of Ierland of Australië of Vuurland of Laos laten verstrooien. Of iemand daar woont of gewoond heeft doet er niet toe. Ook iedereen uit Italië of Ierland of Australië of Vuurland of Laos kan zijn as in Nederland laten verstrooien. Ook een Italiaan kan in Laos worden verstrooid, etc. Er zijn geen wetten of verdragen die dat verbieden. De nationaliteit van iemand speelt geen rol. Trouwens ook niet bij begraven in het buitenland.
Het enige waar men wel eens tegen aan kan lopen, is dat er onjuiste informatie wordt verstrekt over de eisen waar as bij vervoer en/of verstrooiing aan zou moeten voldoen. Het kan voorkomen dat als je een consulaat of ambassade belt met de vraag of er eisen zijn waaraan voldaan moet worden, men inderdaad een aantal eisen noemt. Soms staan ze ook op de site van een ambassade. Het opmerkelijke is dat die vermeende eisen meestal niet stoelen op wetgeving van het betreffende land, maar op verzinsels van ambtenaren die denken dat er toch 'iets' moet zijn. Als er niets is, verzinnen ze zelf iets.
Mijn inmiddels 32-jarige ervaring is dat als men zich van die vermeende eisen niets aantrekt, er toch nooit een probleem is met het vervoer van as. En ook niet met een bijzetting of verstrooiing.
Men kan bij het crematorium een crematieverklaring in de Engelse taal vragen. Wettelijk is dat niet nodig, maar veel mensen vinden het een prettig idee toch een soort document voor de as te hebben.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.