Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Transport en kosten naar Asia (na opgraving)

21 oktober 2016

Vraag nummer: 47868

Geachte heer / mevrouw,

Wij komen uit Afghanistan.
Mijn oom is 18 jaar geleden overleden en hij had begraven . Vorige maand is zijn graaf geruimd.
Maar wij willen zijn resten (as ? ik weet de passende woord niet voor ) naar Afghanistan brengen. En zullen wij hem weer in een familiegraaf begraven.
Mijn vraag is
1- welke administratie hier in Nederland moet ik volgen ?
2- hoeveel kost de administratie in Nederland ?
3- hoeveel kost de transport naar Afghanistan ?
4- kan ik per post de as( resten) sturen?

In afwachting van u bericht.

Met vriendelijke groten,

W. Saleh

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik loop uw vragen langs.

1. U hebt voor een opgraving en een aansluitende crematie een vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar het graf ligt. Die vergunning kunt u zelf aanvragen. Dat hoeft geen lange brief te zijn. Dat kan ongeveer hetzelfde zijn als u ons vandaag hebt gemaild.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.
Zie over opgraven en cremeren ook:


Maar misschien begrijp ik uw vraag niet goed en wilt u de resten helemaal niet cremeren, en niet zijn as maar gewoon zijn botten naar Afghanistan versturen. Dat kan ook. Maar as (na cremeren) kunt u zelf versturen en voor het transport van botten (zonder cremeren) moet u een uitvaartbedrijf in de arm nemen.

2. De administratie in Nederland kost niets of bijna niets. Maar het opgraven kost natuurlijk wel geld en het vervoer en het cremeren ook.

3 en 4. Ja, u mag as per post naar Afghanistan sturen. Een pakket met een gewicht van 2-5 kilo aangetekend naar Afghanistan versturen kost bij PostNL euro 35,95.

5. Wat de kosten van de opgraving en van de crematie zijn, kan ik u niet zeggen. De kosten van opgravingen verschillen per begraafplaats. Soms moet u zelf een bedrijf voor het opgraven inhuren en soms doet de begraafplaats dat. Dat moet u bij de begraafplaats bespreken.
U kunt een uitvaartbedrijf inschakelen om de crematie te regelen, maar u kunt het ook gewoon zelf doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.