Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Documentatie invoer as Indonesië

4 juni 2010

Vraag nummer: 7583 (oude nummer: 15793)

Op de site van de Indonesische ambassade staat het volgende:

"7.Declaration letter from the familymember / relative of the deceased who will receiving the ashes of the deceased and being held responsible for the ceremony as well as to enclose letter of permission approved by thelocal government or relevant institution where the ashes will be traced + a photocopy of Indonesian Identity Card of the family member / relative (K.T.P)"

Ik heb daar in Indonesie echter geen familie wonen. Hoe doen anderen dat?

Antwoord:

Geachte heer,

Het antwoord is simpel: anderen doen het niet.

Ik heb het zelf ook even opgezocht:
http://www.en.indonesia.nl/content/view/330/174/

Ik heb al ruim 10 jaar op deze site veel vragen over het vervoer van as naar Indonesie beantwoord. (Zie o.a. vraag 818 'Transporteren asurn en verstrooien as buitenland' in de lijst van Meest gestelde vragen. http://www.uitvaart.nl/advies_juridisch_1_818.html
En de vele andere vragen in de subrubrieken Vervoer asbus en Buitenland in de rubrieken Cremeren en Overige onderwerpen.)
Ik heb nog nooit gehoord dat deze eis werd gesteld door Indonesie en/of dat men een probleem bij aankomst in het land had door het ontbreken van een of andere verklaring.

Ambassades geven - bij gebrek aan kennis - soms de meest onzinnige informatie.
Ik heb wel gehoord en gemerkt dat Nederlandse ambassades in het buitenland zelf eisen verzonnen omdat ze een aantal regelingen door elkaar haalden (voor ingewijden: de voorschriften van het Verdrag van Straatsburg ook toepasten op landen buiten Europa).
Ik herinner me ook dat de ambassade van Suriname enkele jaren geleden een verklaring eiste van het ministerie van Justitie; een verklaring die in Nederland geheel onbekend is, waar geen enkele ambtenaar in Nederland iets van weet en geen bestuurder toe bevoegd is om af te geven. Toen ik de betrokken persoon die mijn mening vroeg liet doorvragen bij de ambassade over het hoe en waarom, bleef het eerst stil en kwam er vervolgens een reactie in de sfeer van "Eh... ja eh..., dat dachten we, maar precies weten we het ook niet".
Vaak is het zo dat men het niet weet en denkt "Hoe meer stempels en papier, hoe beter". Maar feitelijk slaat het nergens op, want er is geen regelgeving die en geen internationaal verdrag dat dit eist.
En feitelijk geeft het bij de invoer in een land bij de douane geen probleem.

Vergelijk ook vraag 15647: 'Documenten vervoer asbus buitenland'
http://www.uitvaart.nl/advies_juridisch_1_15647.html
en vraag 15649: 'Documenten vervoer asbus buitenland 2'
http://www.uitvaart.nl/advies_juridisch_1_15649.html.
Ofwel, in gewoon Hollands: ze rommelen maar wat aan want ze weten het niet. En dan is er de merkwaardige neiging om het ingewikkeld te maken, terwijl het nergens op slaat.

Mijn advies in deze kwestie: kijk wat u aan papieren bij elkaar kunt vinden die men op de site van de ambassade noemt, neem die mee en maak u geen zorgen over de missende verklaring van een familielid. Ik heb al 24 jaar, waarvan 10 jaar via internet, het advies gegeven om het - conform de wetgeving en (het ontbreken van) internationale verdragen - simpel te houden en nog nooit vernomen dat invoer van een asbus een probleem gaf. Terwijl Indonesie een zeer vaak voorkomende bestemming van asbussen is, getuige de vele vragen over dat land.
Kortom: maak u geen zorgen voor iets dat hoogstwaarschijnlijk geen probleem is.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Een andere vragenstelster deelde in augustus 2017 haar ervaringen over het vervoer van een asbus naar Indonesië in vraag 'As verstrooiing in Indonesië 2'.



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder