Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asverstrooing in Abu Dhabi

17 september 2008

Vraag nummer: 5685 (oude nummer: 11281)

Mijn vrouw, die begin dit jaar is overleden heeft als wens aangegeven dat zij haar as in Abu Dhabi (verenigde arabische emiraten) wil laten verstrooien. (wij hebben elkaar daar 35 jaar geleden ontmoet). Ik heb bij het consulaat in Den Haag navraag gedaan en ook bij de Nederlandse Ambassade in Abu Dhabi. Tot nu toe kan niemand mij vertellen of en welke problemen ik mogelijk kan krijgen mbt invoer van de asbus, verstrooiing (waarschijnlijk op zee) Kunt u mij verder helpen

Antwoord:

Geachte heer,

Ik schat in dat de kans groot is dat er in Abu Dhabi helemaal geen wet- of regelgeving ter zake van het verstrooien van as is. De kans is groot dat er geen crematoria bestaan en dat niemand nut en noodzaak van regelgeving voor de verstrooiing van as in heeft gezien.

U hebt gedaan wat ik u in eerste instantie zou adviseren, namelijk informeren bij de ambassade of het consulaat. Daar werd u niets wijzer van. Vermoedelijk omdat er geen wet- of regelgeving ter zake van het verstrooien van as is.
Zie de vele vergelijkbare vragen in de rubriek 'Cremeren' > 'As verstrooien' of 'Vervoer asbus'. En in de sub-rubriek 'Buitenland' van de rubriek 'Overige onderwerpen'.

Ik adviseer u om de asbus gewoon mee te nemen en ter plekke de mogelijkheden te bezien. En de kwestie letterlijk en figuurlijk zelf ter hand te nemen.
U mag de asbus zelf meenemen. Uitvoer uit Nederland is niet aan enige regel onderworpen. Voor het vervoer gelden ook geen regels, er zijn geen internationale verdragen inzake het transport van asbussen.
Ik heb nog nooit gehoord dat bij de invoer in een land een asbus geweigerd is; in de ruim 10 jaar dat ik deze adviesrubriek voer heeft nooit iemand het gemeld. Ik zou alleen zorgen voor een in het Engels gestelde crematieverklaring van het crematorium waar uw vrouw is gecremeerd. Dan is er iets 'semi-officieels' bij de asbus. Het is juridisch/wettelijk niet nodig, maar kan de behoefte van douane-ambtenaren om ergens een stempel op te kunnen zetten bevredigen. De kans is echter groot dat er niemand naar vraagt.

Ik zou trouwens de navraag bij het consulaat in Den Haag altijd schriftelijk doen, dan hebt u met het schriftelijke antwoord het 'bewijs' dat u onvolledig bent ingelicht maar in ieder geval uw best hebt gedaan, mocht iemand daar ooit over klagen. Ik denk het niet, maar uit voorzorg.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder