Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verdelen as (te verwachten onenigheid na overlijden moeder).

11 april 2006

Vraag nummer: 4377 (oude nummer: 7861)

geachte heer

Mijn moeder zit momenteel in een verpleeghuis.
In 2002 heeft zij bij de begrafenisondernemer vast laten leggen dat de as van mijn moeder bijgezet moest worden bij mijn vader, die in Nijmegen ligt begraven.
Echter in 2005 ( mijn moeder is niet meer wilsbekwaam, dementerend) is in het verpleeghuis door mijn oudste zus (die zich als de contactpersoon zelf heeft aangesteld) met mijn moeder in het bij zijn van de pastor van het verpleeghuis een "gesprek" geweest, waarin ze te kennen zou geven dat haar as niet bij mijn vader bijgezet zou worden maar in Venlo waar mijn moeder vroeger gewoond heeft, uitgestrooid zou worden.
Wij zouden met 4 kinderen graag zien dat de as verdeeld zou worden zodat wij toch een gedeelte hiervan bij mijn vader kunnen bijzetten.
Het is toch belachelijk dat mijn oudste zus dit tegen zou kunnen houden?
Hier zou toch wettelijk iets geregeld voor moeten zijn?
Wij hebben haar dus voor de begrafenis nergens voor gemachtigd, maar het verpleeghuis zegt dat zij de toestemming moet geven?
Dit is voor ons zeer pijnlijk.
Met vriendelijk groeten,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw oudste zus met uw moeder een 'gesprek' heeft gevoerd waar dit uit kwam, wat weerhoudt u dan om opnieuw met uw moeder in het bijzijn van getuigen te vragen wat zij wil?
Is de laatste wens die zij bij de begrafenisondernemer heeft gedeponeerd een codicil? Voldoet het aan de wettelijke eisen van een codicil? Is het volledig handgeschreven en gedateerd door uw moeder? Zo ja, dan is het rechtsgeldig.
Maar als het een soort boekje is waarin ze bij bepaalde vakjes kruisjes heeft gezet en zelf er af en toe iets bij heeft geschreven, is dat niet rechtsgeldig al laatste wilsbeschikking.

U zegt dat uw moeder dementerend en niet meer wilsbekwaam is. Is dat formeel vastgelegd en is er toezicht geregeld?

Waarom laat u het gebeuren dat uw oudste zus zich als contactpersoon laat noteren, als u en/of anderen dat zelf willen en kunnen zijn? Dat kunt u toch het verpleeghuis kenbaar maken?

U hebt de idee om na de crematie de as te verdelen, om een deel bij te laten zetten bij vader. U baseert dat natuurlijk op de wens van moeder, toen ze nog niet dementeerde. Het is zo dat nier ieder kind recht heeft op een deel van de as. Het is inderdaad zo dat as verdeeld kan worden, maar alleen als de opdrachtgever van de crematie daar mee instemt. Als u zeker wilt dat de as verdeelt wordt, is het van groot belang dat u of een ander familielid dat de as wil verdelen, als eerste opdracht geeft aan een begrafenisondenemer voor de crematie.

Zie:


Wie de crematie regelt, heeft zeggenschap over de as. Daarvoor is het van belang dat u bij een plotseling overlijden van uw moeder direct wordt gewaarschuwd en dat u direct maatregelen neemt. U zou ook al tevoren bij het verpleeghuis kunnen vastleggen dat bij overlijden de uitvaartondernemer van haar keuze wordt ingeschakeld en daar kunnen opgeven dat u als opdrachtgever fungeert die ook garant staat voor de kosten. Want om dat laatste gaat het natuurlijk de uitvaartondernemer. U zou er ook goed aan doen om uw moeder een (nieuw) codicil te laten schrijven met de wens om de as te verdelen of de wens om de as in het graf van vader te laten zetten. Een codicil is echter alleen geldig als moeder het helemaal zelf schrijft.

Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubrieken Keuzes en zeggenschap over de as en 'Verdelen van as' in de hoofdrubriek 'Cremeren'.
Zie ook oudere vragen over het codicil in de sub-rubriek 'Wilsbeschikking'van de hoofdrubriek 'Overige'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met vragen zoals: Waarom na crematie een maand wachten op de as?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder