As verdeling
12 augustus 2012
Vraag nummer: 28802
Onlangs is mijn broer plotseling overleden, die 4 kinderen uit twee verschillende huwelijken heeft. Mijn broer is 2 maanden voor zijn dood opnieuw in het huwelijk getreden met zijn derde vrouw. Nu willen de kinderen as van hun vader hebben maar de vrouw weigert. Hebben de kinderen recht op as van hun vader?
Hartelijk dank.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Geen van de nabestaanden heeft recht op de as. De nabestaanden dienen de wens van de overledene te volgen, wat er met de as moet gebeuren. Dat is de wettelijke regel.
Nu is echter meestal het probleem dat de meeste mensen dat nooit gezegd hebben en ook niet in een testament of codicil neer hebben gelegd. Ik denk uw broer ook niet, anders had u het wel genoemd.
Als er niets bekend is of vast ligt, gaat de wetgever er van uit dat de persoon die de crematie regelt, de overledene het meest of in elk geval erg na staat. Die persoon krijgt dan de bevoegdheid om te beslissen over de bestemming van de as. Dat volgt uit artikel 18, leden 1 en 2, Wet op de lijkbezorging.
Als de derde echtgenote de crematie heeft geregeld, is zij de bevoegde persoon om te beslissen wat er met de as gebeurt. Een of meer kinderen kunnen niet (een deel van) de as opeisen.
Als hun vader gewild had dat zijn kinderen na zijn overlijden (een deel van) de as zouden krijgen, had hij dat duidelijk moeten regelen.
Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Verdeling van as' en 'Keuzes en zeggenschap over as' van de hoofdrubriek Cremeren.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd en wat er met de as moet gebeuren (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as):
Of: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?